© LVG

De Kompanie op zoek naar locatie voor nieuwbouw

Vzw De Kompanie is niet te spreken over de manier waarop het in zijn onderhandelingen over de verwerving van het voetbalterrein van Sporting Vremde buitenspel wordt gezet. “Het gemeentebestuur dwarsboomt onze deal met de kerkfabriek om op deze gronden een woonproject voor onze kinderen te realiseren”, zegt voorzitter Rita Van der Spiegel.

In de vzw De Kompanie organiseren ouders en vrijwilligers dagopvang voor jongeren met een verstandelijke of motorische beperking. Drie keer per week gaan de kinderen aan de slag in creatieve ateliers. Uitvalsbasis is een atelier in kunstencentrum Kaleidoscoop in Mortsel. “Maar onze kinderen worden al wat ouder en daarom zijn we op zoek naar een locatie om een woonproject op te starten”, zegt Rita Van der Spiegel.

Tot enkele weken geleden leek die locatie gevonden. “Het Boechoutse gemeentebestuur stelde een tijd geleden zelf aan ons voor dat het vrijgekomen terrein van Sporting Vremde misschien een goed idee was. Voor ons is dit een ideale locatie. De voetbalkantine wordt momenteel door ons gebruikt voor opslag van materialen en zou na renovatie kunnen gebruikt worden als atelier voor onze kinderen. Dat zou de kosten al een stuk drukken. We zijn met de eigenaars van die gronden, de kerkfabriek, gaan praten en een deal was zo goed als rond. Er was zelfs een afspraak over de erfpachtprijs.”

“Maar nu blijkt dat de gemeente plots zijn eigen plannen met dit gebied heeft. De burgemeester laat uitschijnen dat het gemeentebestuur al lang bezig was met de plannen om hier een RUP voor op te maken. Maar daar is nooit over gesproken. De kerkfabriek zegt veel sympathie te hebben voor ons project, maar durft het gemeentebestuur niet voor het hoofd stoten.”

Een ruime delegatie van de vzw woonde maandag de Boechoutse gemeenteraad bij. Tijdens de raad liet oppositiefractie N-VA uitschijnen dat het gemeentebestuur de kerkfabriek onder druk had gezet om de gronden niet over te laten aan de vzw . T’Sijen ontkende dat. “De relatie tussen gemeentebestuur en kerkfabriek is uitstekend. Vzw De Kompanie wil de gronden van de kerkfabriek voor dertig jaar in erfpacht nemen, maar dat ziet de kerkfabriek niet zitten, dat hebben ze me zelf gezegd.”

Burgemeester T’Sijen zei ook dat het logisch is dat het gemeentebestuur via een RUP wil toezien op de nieuwe bestemming van deze belangrijke gronden in het centrum van Vremde. De gronden liggen in woonuitbreidingsgebied.“Het bestuur denkt onder meer aan bijkomende infrastructuur voor de buitenschoolse kinderopvang en de Dorpsschool, een woonproject voor senioren en een parkje. Ook voor sociale projecten kan het in aanmerking komen. Maar van een klassieke verkaveling of hoogbouw is geen sprake.”

“Dat het RUP ook voor ons een plaats zou voorzien, biedt geen oplossing”, zegt Rita Van der Spiegel. “Het duurt jaren vooraleer zo’n administratief proces is afgerond. We zouden vijf tot acht jaar verder zijn vooraleer het gebouw er staat.”

Wie een voorstel voor een alternatieve locatie heeft, kan contact opnemen via rita.vanderspiegel@telenet.be of 0475.85.85.35.Ludwig Van Gelder

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio