© GVH

© GVH

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hier meerde waterbus zaterdag voor het eerst aan

De gloednieuwe Antwerpse waterbus ging afgelopen zaterdag van start en deed meteen ook voor de eerste keer Kruibeke aan. Vrijdag beleefde de waterbus al zijn maidentrip op de Schelde.

Guy Van Vliet

‘Aqua Diamond’ heet de nieuwe waterbus die een oplossing moet vormen voor de dagelijkse fileproblemen in de regio. Het succes in andere havensteden inspireerde Antwerpen om voortaan ook een waterbus in te zetten. De uitbating is in handen van Aqualiner, dat ook al instaat voor de waterbus in het Nederlandse Rotterdam. Daar kon de waterbus in tien jaar tijd uitgroeien tot het succesverhaal van vandaag. “Wij hebben geen tien jaar, dus we hopen dat de mensen heel snel zullen gebruikmaken van de bus”, duimde de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) bij de eerste vaart. Aan interesse is er bij de start alvast geen gebrek, want de vaarten tijdens het komende openingsweekend zijn zowat volgeboekt.

Ook watertaxi’s

Tijdens de maidentrip was er ook een grote Wase delegatie aan boord en dat is niet verwonderlijk, want het zijn de Wase gemeenten die de meeste hinder ondervinden van de files. “We zijn heel gelukkig met de waterbus want Kruibeke zal op filevlak van het probleem (“File vanaf Kruibeke” op de radio, nvdr.) naar de oplossing gaan”, meende de Kruibeekse burgemeester Jos Stassen (Samen Voor Kruibeke). Volgens de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) neemt het belang van de waterbus nog toe door de knip op de leien in Antwerpen, die voor extra files zorgt. “Onlangs deed ik er een uur over om Antwerpen te bereiken. Zaterdag stond ik een tijdje te wachten voor de gesloten voetgangerstunnel. Dit is een prachtig alternatief en dit had al veel langer moeten gebeuren. We moeten ook verder durven denken. In Rotterdam zijn er ook watertaxi's die voortdurend varen en mensen heel snel naar hun bestemming brengen. Mensen betalen daar natuurlijk voor, maar daar is zeker interesse voor”, opperde de burgemeester. Voka-directeur Dirk Bulteel juicht toe dat de Schelde eindelijk gebruikt wordt als waterweg. “Bedrijven verliezen momenteel werknemers louter door mobiliteitsproblemen.”

De maand juli dient als opstartperiode met vooral recreatief gebruik. Vanaf augustus wordt de waterbus een volwaardig alternatief voor woon-werkverkeer. De waterbus heeft dan om het uur een afvaart, vanaf oktober om het half uur.

www.dewaterbus.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners