© jdw

Eigenaar krijgt in beslag genomen schapen niet terug: “Als ik ze niet terug krijg, doe ik hen een proces aan”

De eigenaar van 46 schapen, die twee maanden geleden op een weide in Weerde in beslag werden genomen, krijgt zijn dieren niet terug. Er zijn onvoldoende garanties dat ze beter zullen verzorgd worden.

uliaan Deleebeeck,jdw

De 29 ooien en 17 lammeren werden einde maart in ‘bewarend beslag’ genomen na een bezoek van een inspecteur-dierenarts van Dierenwelzijn Vlaanderen. Die oordeelde dat de dieren onvoldoende verzorgd waren. Het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder (VOC) bracht de dieren naar haar opvangcentrum in afwachting van een definitieve uitspraak. De dieren zijn nu definitief toegewezen aan het VOC. Drie schapen die niet afgevoerd werden omdat men ze niet kon vangen, blijven bij de eigenaar zodat hij kan aantonen een klein aantal toch goed te kunnen houden. De inspecteur Dierenwelzijn blijft dit verder opvolgen.

Brabantse trekpaarden

Schapenhouder Aimé Frodure uit Boortmeerbeek is het oneens met die beslissing. “Ik heb werk gemaakt van de aandachtspunten in het verslag, rommel opgeruimd, het dak van de stal vernieuwd, de drie overgebleven schapen geschoren en ontwormd, de afsluiting hersteld en er is gras op overschot. Ik hou al 35 jaar dieren zonder problemen. Als ik nu mijn schapen niet terugkrijg, doe ik hen een proces aan.”

De buurt vraagt zich af wat er nu met de afgevoerde schapen gebeurd is. “Die zijn geadopteerd en ingezet in een begrazingsproject van het Agentschap Natuur en Bos”, zegt de woordvoerder van VOC. “We zien er streng op toe dat ze niet in handen komen van malafide handelaars die ze zouden verkopen of slachten. Het Voedselagentschap sluit deze dieren uit voor consumptie en ANB is verplicht de regels daarover bij te houden zodat de schapen op elk moment traceerbaar zijn.”

De schapenweiden in Weerde hebben al een nieuwe gebruiker. Op een deel ervan grazen nu vijf Brabantse trekpaarden met twee veulens die de schapenhouder mee helpt verzorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners