8 quick wins voor betere doorstroming op de Ring

In 2019 gaat de schup in de grond voor een grote herinrichting van de Ring rond Brussel, maar in de tussentijd zit Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts niet stil. Deze zomer al worden er 8 ‘quick wins’ uitgevoerd om het verkeer op de R0 vlotter en veiliger te maken. Concreet worden de belijningen op verschillende plaatsen aangepast voor een betere doorstroming. Een gelijkaardig ingreep op de verbinding tussen de Ring, de A201 en E19 zorgt nu al voor een rustiger verkeersdoorstroming. Daarnaast krijgt een stuk van 5 km tussen Tervuren en Sint-Stevens-Woluwe een duurzaam onderhoud en een nieuwe asfaltlaag. “Het zijn soms kleine dingen, maar we doen nu al wat we kunnen”, zegt Weyts. “Dit zijn al stappen vooruit, in afwachting van de volledige herinrichting in 2019”.

Dieter De Beus

De Ring rond Brussel wordt verlamd door ongeveer 1.000 incidenten en accidenten elk jaar. Er is nu een totaalplan klaar om de problemen op de R0 structureel aan te pakken: meer dan 40 km nieuwe fietspaden, 60 km nieuwe tramsporen en in 2019 gaat de schup in de grond voor de herinrichting van de 20 km Ring tussen Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. Het doorgaand en het lokale verkeer worden gescheiden, zodat er niet meer zoveel weefbewegingen gemaakt nodig zijn en het verkeer vlotter en veiliger kan doorstromen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil ook op kortere termijn al het mogelijke doen om de verkeersproblemen op de Ring rond Brussel te verlichten. Deze zomer worden er op 8 locaties ‘quick wins’ uitgevoerd: kleine maatregelen, die relatief snel gerealiseerd kunnen worden en al een voelbaar verschil kunnen maken. Er wordt gefocust op de knooppunten tussen Groot-Bijgaarden en Tervuren, waar de Ring samenkomt met de E40, de A12 en de E19. Op deze drukke punten komt het verkeer vaak terecht in een flessenhals. De wegbreedte zal nu opnieuw ingedeeld worden, zodat de verkeerssituatie duidelijker wordt en chauffeurs beter gebruik kunnen maken van alle beschikbare ruimte.

Locaties:

Groot-Bijgaarden: verbinding E40 met R0 Groot-Bijgaarden: verbinding buitenring met E40 richting kust Strombeek-Bever: verbinding A12 vanuit Willebroek met R0 Strombeek-Bever: verbinding buitenring met A12 richting Antwerpen Machelen: verbinding R0 met E19 richting Antwerpen Zaventem: verbinding E40 vanuit Leuven met R0 Kraainem: verbinding E40 vanuit Brussel met buitenring Tervuren: (Leonardkruispunt) verbinding E411 vanuit Namen met R0

Een gelijkaardige ingreep heeft de wegsituatie al sterk verbeterd op het verbindingspunt tussen de R0, de A201 en de E19, zodat het verkeer er rustiger verloopt en er minder gevallen van verkeersagressie zijn. De ingrepen gebeuren tijdens de rustige zomermaand augustus, zodat de hinder voor de weggebruikers tot een minimum beperkt blijft.

Nieuw wegdek

Tussen Tervuren en Sint-Stevens-Woluwe krijgt 5 km Ring bovendien een duurzaam onderhoud en een nieuwe asfaltlaag. Het wegdek wordt stevig onder handen genomen in de beide rijrichtingen. Het asfalt wordt verwijderd, de betonnen fundering wordt hersteld en een gloednieuw asfalten wegdek wordt aangelegd. Weggebruikers moeten rekening houden met aanzienlijke vertragingen. Tijdens de werken zullen er op de binnenring (richting Namen/Waterloo) en op de buitenring (richting Leuven/Zaventem/Antwerpen/Gent) in de twee rijrichtingen maar 2 i.p.v. 3 rijstroken beschikbaar zijn. “Waar een schup in de grond gaat, ontstaat een hoop aarde en een hoop hinder”, zegt Weyts. “Toch hebben we opnieuw bewust gekozen voor een rustige periode om te werken aan de Ring”.

Weggebruikers doen er dus zeker goed aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie te raadplegen op de radio en op www.verkeerscentrum.be.

Meer info: http://www.werkenaandering.be/quick-wins/

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio