© ERFGOEDDAG HAMME 2017

Erfgoeddag *Tentoonstelling ‘Sint-Vincentius’ troetelkind – van godshuis tot woon- & zorgcentrum’

Van zaterdag 22 april tot en met maandag 1 mei organiseert de cultuurdienst, Heemkring Osschaert, IDPlus & OCMW in kader van erfgoeddag in onze gemeente opnieuw een tentoonstelling met als thema ‘Sint-Vincentius’ troetelkind – van godshuis tot woon- & zorgcentrum’.

Dirk Rooms

Zorgen voor elkaar is menselijk en vaak zeer tragiek. In Hamme maken we een tocht langsheen de diverse zorginstellingen en hun prachtige geschiedenis. 'Het oude Mannenhuis' en 'Moederhuis',... wat moeten we er ons vandaag nog bij voorstellen. Heeft 'zorgen voor elkaar' wel nog dezelfde betekenis als toen? Een historische, artistieke en memorabele reis doorheen het verleden en het heden.

De tentoonstelling gaat door in het Oud Moederhuis (het huidige OCMW), Damputstraat 39, 9220 Hamme.Openingsuren van de tentoonstelling:Vernissage op zaterdag 22/04 om 16u00Zondag 23/04 van 10u00 tot 18u00 (Erfgoeddag)Zaterdag 29/04, zondag 30/04 en maandag 01/05 van 14u00 tot 17u00

Tijdens erfgoeddag zijn er wandelingen van aan het Oud Moederhuis tot aan het Nieuwe Rusthuis doorheen de tentoonstelling en langsheen de vele zorginstellingen. Dit om 11u00 & 15u00.De wandeling is onder begeleiding en vrijblijvend. De start is in het Oud Moederhuis.

* Rondje gemeentearchieven

Wist je dat er sinds 2014 een intergemeentelijk samenwerkingsverband bestaat in het Land van Dendermonde dat 6 gemeenten verenigt rond archiefwerking?

Tijdens een ‘Rondje gemeentearchieven’ kan je in Hamme een unieke kijk nemen achter de schermen van het gemeentearchief. De intergemeentelijke archivaris en de vrijwilligers geven tijdens een rondleiding doorheen enkele archiefdepots meer uitleg bij de projecten waarrond men werkt in de gemeente Hamme.

Aan de hand van enkele concrete voorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld van welke zorgen een archiefstuk nodig heeft.

Openingsuren gemeentearchief Hamme tijdens Erfgoeddag: van 10u00 tot 13u30.

Rondleidingen om 10u00 en 11u30. Opgelet: plaatsen zijn beperkt. Gelieve in te schrijven via sdw@hamme.be of 052 25 70 67

Diezelfde dag kan je ook terecht in de archiefdepots van de andere vijf gemeenten waar de intergemeentelijke archivaris actief is. Dat zijn Buggenhout, Laarne, Lebbeke, Wichelen en Zele.Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio