© BVDB

Slachtoffer asbest wil schadevergoeding van Eternit

Het Brusselse hof van beroep spreekt zich op 14 maart uit over het proces dat de familie Jonckheere heeft ingesteld tegen de NV Eternit. Die was in november 2011 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de familie van Françoise Jonckheere, die in 2000 overleed aan longvlieskanker, veroorzaakt door de inademing van asbest. Volgens de rechtbank ging Eternit in de fout door asbest te blijven gebruiken en door de gevaren van het mineraal te minimaliseren, hoewel bekend was dat het longvlieskanker en asbestose kon veroorzaken. Eternit was in beroep gegaan tegen die veroordeling.

blg | Bron: BELGA

"Mevrouw Jonckheere werd blootgesteld aan asbest vanaf 1952 tot 1991", pleitte meester Johan Verbist, de advocaat van Eternit. "Volgens de medische expert is haar ziekte hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door zogenaamde 'blauwe' asbest, de gevaarlijkste soort, en door de blootstelling daaraan voor 1970, toen ze er in de grootste mate aan werd blootgesteld. Dat brengt met zich mee dat haar vordering verjaard is. Bovendien was er voor 1970 nog geen vaststaande consensus dat asbest zo kankerverwekkend was, de eerste berichten daarover komen er pas vanaf 1965."

Volgens de advocaat van de familie Jonckheere begint de verjaring pas te lopen als de blootstelling stopt, in 1991, en heeft Eternit wel degelijk zware fouten begaan. "Vanaf de jaren 30 was al geweten dat werknemers in de asbestsector longkanker ontwikkelden en vanaf 1964 wist men dat ook hun familieleden gevaar liepen, en dat zelfs de kleinste blootstelling de ziekte kon veroorzaken", klonk het. "Eternit heeft echter jarenlang het voortouw genomen in het lobbywerk ten voordele van asbest en de gevaren ervan verdoezeld."

Doofpotoperatie

De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn hele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, waar het gezin ook woonde, en overleed in 1987 aan longvlieskanker. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze Eternit te dagvaarden. Enkele maanden later overleed ze, maar haar vijf zonen zetten het geding verder. Twee van hen bezweken in 2003 en 2009 ook aan dezelfde vorm van kanker.

“Eternit heeft jarenlang gelogen over de gevaren van asbest en heeft nadien een doofpotoperatie op poten gezet”, zegt Eric Jonckheere, zoon van Françoise. “Mensen die ziek werden, kregen een vergoeding, zolang ze maar geen proces begonnen. Asbestslachtoffers die een beroep willen doen op het Asbestfonds, moesten afzien van gerechtelijke stappen. Ook mijn moeder kreeg een dergelijke vergoeding aangeboden van de CEO van Eternit, maar ze weigerde dat resoluut. Ze had gelijk, er moet een einde komen aan die omerta.”

Voor de aanvang van de zitting hadden een vijftigtal mensen voor het gerechtsgebouw in Brussel betoogd.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio