Kruibekenaar behaalt zilver op EK lassen

Foto: if

Kruibekenaar behaalt zilver op EK lassen

Print
Beveren-Waas / Kruibeke - Leroy De Ryck werd met zijn laskunsten tweede op het Euroskills-kampioenschap in Zweden. Dat is een Europees toernooi voor vakmannen en -vrouwen.

Tijdens het toernooi namen de beste Europese vakmensen het tegen elkaar op in hun discipline. De 23-jarige lasser Leroy De Ryck moest alleen onderdoen voor de Brit Josh Peek.

“Onze opdracht was om een drukvat in elkaar te lassen. Daarvoor moest je eigenlijk alle bestaande lastechnieken optimaal gebruiken. Het vat moest een druk van zeventig bar kunnen weerstaan zonder te ontploffen, en het werd ook grondig gecontroleerd op de afwerking”, vertelt Leroy, die ondertussen terug in het land is.

Leroy is geen onbekende binnen de Belgische lasserswereld. Vorig jaar scoorde hij een medaille op het WK in Brazilië en mocht hij zich ook beste jonge Belgische lasser noemen nadat hij de ‘Because I'm Techie'-prijs van werkgeversfederatie Agoria had gewonnen.

“Ik kreeg toen als winnaar een opleiding bij het Vervolmakingscentrum voor Lassers (VCL) in Antwerpen cadeau. Daar heb ik negen weken lang allerlei vaardigheden geleerd die ik kon gebruiken op het Euroskills-kampioenschap.”

Leroy werkt als lasser bij het Antwerpse bedrijf Stork Technical Services en is blij dat het bedrijf hem de kans geeft om deel te nemen aan wedstrijden. Hij leerde de kneepjes van het vak in het GTI van Beveren . “Toen ik in het derde leerjaar zat, kregen we een rondleiding op die school. We bezochten toen de grote laswerkplaats en dat sprak mij aan.”

In de toekomst zijn er voorlopig geen wedstrijden meer gepland. “Je mag slechts één keer deelnemen aan beide kampioenschappen, om zo iedereen een kans te geven.”

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio