Vluchteling speelt ... vluchteling in dramatische voorstelling

Foto: gvh

Vluchteling speelt ... vluchteling in dramatische voorstelling

Print
Sint-Niklaas - Een confronterende première voor het publiek vrijdagavond in de Sint-Niklase stadsschouwburg: een vluchteling speelt zelf de hoofdrol in het dramatische “Meneer Linh” van Theater Tieret.

Het oorspronkelijke verhaal ging over een Viëtnamese bootvluchteling, maar Tieret verplaatst het naar vandaag, met een Syrische bootvluchteling.

“De belangrijkste keuze die we maakten, is dat onze hoofdrolspeler zelf gevlucht is. Niemand kan dit beter spelen dan iemand die het echt meemaakte”, oordeelt artistiek leider Joost Van den Branden.

“Mohammed Tajaouart, een Noord-Afrikaanse vluchteling, spreekt geen Nederlands. Hij begrijpt niets van wat wij op het podium zeggen. En dat is precies wat een vluchteling overkomt bij zijn aankomst hier.”

Op tournee door Vlaanderen wordt het publiek met de neus op de feiten gedrukt. “Alle figuren zijn poppen, naast verteller Hans Van Cauwenberghe is Mohammed de enige figuur van vlees en bloed. Mohammed zegt amper iets tijdens de voorstelling. Eén keer barst hij uit, in het Berbers.”

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio