Koning doopt grootste sluis ter wereld om tot Kieldrechtsluis

Foto: jdl

BEVEREN-WAAS

Koning doopt grootste sluis ter wereld om tot Kieldrechtsluis

Print
Beveren-Waas - Koning Filip huldigt op 15 april de grootste sluis ter wereld officieel in als Kieldrechtsluis. Dat is de winnende inzending van de wedstrijd Sluis Zonder Naam, die georganiseerd werd om de Deurganckdoksluis een makkelijkere naam te geven. De gemeente Beveren reageert tevreden.

Het Antwerps Havenbedrijf startte op 20 september met de campagne Sluis Zonder Naam. Bij deze wedstrijd kon iedereen online een nieuwe naam inzenden voor de Deurganckdoksluis, omdat die naam verwarring zou veroorzaken tussen de sluis en het Deurganckdok. Ook was de naam niet zo gemakkelijk uit te spreken voor buitenlanders.

Als winnaar is nu de naam Kieldrechtsluis uit de bus gekomen. “De nieuwe sluis ligt op Waas grondgebied, een geografisch kenmerk waar we rekening wilden houden bij de keuze van de nieuwe naam”, zegt de jury. Een van de juryleden was de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). “Als gemeente waren we zeker voorstander van deze naam, omdat andere deelgemeenten ook al hun naam gegeven hebben aan zaken in de haven”, zegt hij. “De beslissing is unaniem, we denken niet dat deze naam veel tegenstanders zal hebben.”

Eerder riepen Filip Kegels en Jens De Wael van N-VA Beveren ook al op om voor Kieldrechtsluis te stemmen. “We zijn blij dat onze oproep iets uitgemaakt heeft”, zeggen ze. “Op Facebook en via de site en app van de gemeente probeerden we de naam zo veel mogelijk te promoten. De nieuwe naam is ook een erkenning voor hoe Kieldrecht en de polders geleden hebben onder de havenuitbreiding.”

Op 15 april wordt de Kieldrechtsluis officieel ingehuldigd door koning Filip.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio