Reis naar Auschwitz: dag 5

Foto: EVB

HAACHT / BOORTMEERBEEK / MECHELEN

Reis naar Auschwitz: dag 5

Print
Boortmeerbeek - Het meest beroemde concentratiekamp uit Wereldoorlog Twee, Auschwitz I lijkt bij aankomst eerder op een schoolcampus dan een kamp waar ook duizenden stierven. Maar niets is minder waar.

Het kamp ligt op nauwelijks enkele kilometers van het uitroeiingskamp Birkenau. Grotendeels bestond het kamp al. Het was de uitvalsbasis voor Poolse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar ook hier was het voor Himmler en de Gestapo niet groot genoeg. Toen het in 1940 in gebruik werd genomen, werden de gevangenen – eerst voornamelijk Polen – verplicht om extra barakken bij te bouwen in onmenselijke omstandigheden en om de capaciteit van het kamp te vergroten. Toen ook de nieuwe capaciteit niet groot genoeg bleek, werd in een mum van tijd, Birkenau gebouwd.

Het kamp werd voor het grootste gedeelte tussen 1940 en 1945 geleid door Rudolf Höss, die zich sinds 1922 opwerkte in de nazi-partij. De villa waar hij woonde samen met zijn vrouw en vijf kinderen, was op het kamp gelegen. Zijn tuin grensde zelfs aan de eerste gaskamer waar Zyklon B voor het eerst succesvol werd gebruikt. Door het nieuwe systeem – vergassingen – kon Höss tot 2000 mensen per dag vermoorden en verbranden. Hij werd in 1946 uiteindelijk opgepakt en een jaar later opgehangen tussen de tuin waar hij bijna vijf jaar woonde, en de gaskamer. Net voor zijn dood erkende hij misdaden tegen de menselijkheid te hebben begaan.

Auschwitz I is een pak kleiner dan Birkenau, amper een dertigste. Maar het was in Auschwitz I waar de gruwelijke taferelen begonnen. De Poolse Joden moesten al hun bezittingen afgeven. Het hoofdhaar werd geschoren (want dan waren ze bij een eventuele ontsnapping beter herkenbaar), gouden tanden werden uitgetrokken en versmolten, schoenen en kledij werden afgenomen en de huid van gevangenen werd zelfs gebruikt om geldbeugels van te maken. De as van de verbrande Joden werd vaak gebruikt om wegen aan te leggen. Poreus, weet u wel. Deze gruwel kan door een mens niet worden begrepen.

Wie het kamp wil bezoeken krijgt een goed en interactief overzicht van de gruweldaden. Er is ook een Joods museum in een van de barakken. In barak 10, waar de folteringen plaatsvonden mocht niet worden gefotografeerd. Ok al maakte Auschwitz I minder indruk op me, was het de plaats waar de massamoorden begonnen, mensen werden gefolterd en bij de regelmaat van de klok werden dood geschoten omwille van hun godsdienstovertuiging maar verder geen vlieg kwaad deden. 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio