Herman De Conick krijgt nieuwe grafsteen in mozaïek

Gino Tondat en zijn collega Sarah Landtmeters bij het graf van Mion. Foto: Luk Luyten

Herman De Conick krijgt nieuwe grafsteen in mozaïek

Print
Wilrijk - Mozaïekkunstenaar Gino Tondat werkt momenteel ook aan een nieuwe grafsteen in mozaïek voor dichter Herman De Coninck, wiens sterfdag op 22 mei herdacht wordt.

Gino Tondat, een autoriteit op het vlak van mozaïekrestauratie, kreeg van schrijfster Kristien Hemmerechts en de kinderen van Herman De Coninck de opdracht om een ontwerp te maken van een grafzerk in mozaïek voor de betreurde Vlaamse dichter die op 22 mei achttien jaar geleden in de straten van Lissabon plots neerviel en overleed.

“We hebben gekozen voor een sober ontwerp: een portret van Herman met daarbij een kort gedicht van zijn hand, zijn naam en het geboorte- en sterftejaar”, zegt Tondat.

Tondat gaat ook het portretmedaillon op het grafmonument van Jacques Mion op het Schoonselhof restaureren. Niet toevallig prijkt het kunstwerkje in mozaïek op het grafmonument van Jacques Mion (1852-1905). De in Italië geboren Mion was bij leven immers zelf een mozaïekontwerper die zijn atelier had in de Lange Lozannastraat. Het logo van zijn firma prijkt daar nog steeds op de gevel van een oud magazijn. Mion maakte onder meer de mozaïeken in de Bourlaschouwburg.

Het grafmonument van Jacques Mion werd pas zes jaar na zijn overlijden opgericht en stond oorspronkelijk op de begraafplaats van het Kiel. Toen die verdween, verhuisde het in 1948 naar het Schoonselhof.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio