© Leo Brouwers

Wij willen onze bewoners een comfortabele oude dag aanbieden

Woonzorgcentrum Parel der Kempen in Westerlo bestaat volgende week vijf jaar. Tijd vonden ze daar om de woonzorg eens positief in de kijker te zetten na al het negatieve dat de afgelopen maanden rond de sector in de pers verscheen. “Wij bieden zorg op maat”, vertelt Patris Beenens. “Wij zorgen ervoor dat onze bewoners een comfortabele oude dag hebben als het thuis niet meer lukt.”

GVA

Vijf jaar geleden namen het OCMW en gemeentebestuur van Westerlo het nieuwe woonzorgcentrum Parel der Kempen in gebruik. Met de nieuwbouw werd de capaciteit van 87 bedden opgetrokken naar 129. “Enkele maanden geleden werd de zorgsector in een heel negatief daglicht gesteld”, vertelt Patris Beenens, coördinator kwaliteitszorg en organisatie in WZC Parel der Kempen. “Daar was ik toch even niet goed van. Het is ontzettend spijtig dat zulke dingen dan veralgemeend worden. Daar wil ik met deze toch even op reageren. Wij bieden in ons woonzorgcentrum geen standaardpakketten aan maar wel zorg op maat. Wij werken met heterogene groepen. Wij zien de mens als mens en niet als iemand die bepaalde dingen niet meer kan omwille van ziekte of ouderdom. Daarom hebben we ook geen afdeling voor bewoners met dementie. Wij leggen de nadruk op wat mensen nog wel kunnen en proberen ze zoveel mogelijk een comfortabele oude dag te bieden. De kamer die ze hier toegewezen krijgen blijven ze ook behouden. Ze mogen die zelf inrichten en er zo een stukje ‘thuis’ van maken.”

Het oude model rusthuis bestaat niet meer“Het rusthuis van vroeger bestaat niet meer. De mensen blijven hier baas over hun eigen leven. We proberen ze zelf nog zoveel mogelijk te laten beslissen en keuzevrijheid te geven. Er zijn wel een aantal regels om de organisatie te laten draaien maar dat heb je in een gewoon gezin ook. Iemand die bijvoorbeeld graag uitslaapt, mag uitslapen. De zorg wordt hierop aangepast. Wij hebben de grote luxe om een eigen keuken te hebben. Hier kunnen we vraaggericht werken. Het eten wordt aan tafel gebracht zonder de gekende ziekenhuisplateaus. Onze visie is hetzelfde gebleven sinds de verhuis, alleen zijn de mogelijkheden groter geworden.”

De 129 bewoners van woonzorgcentrum Parel der Kempen komen allemaal uit de gemeente Westerlo. “Het leuke hier is dat alle bewoners een band hebben met de gemeente”, zegt Patris. “Hierdoor verloopt de integratie van nieuwe mensen ook vlugger. Met de hulp van tal van vrijwilligers en de inbreng van de familie van de bewoners zorgen we ervoor dat we iedereen een comfortabele oude dag kunnen bieden. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan bieden we onze bewoners een feestelijke maaltijd en een ontbijtbuffet aan. We willen naar aanleiding van deze gelegenheid ook meer bekendheid geven aan het leven in het WZC en foute beeldvorming wegwerken, door een virtuele wandeling doorheen het huis aan onze website te verbinden."

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio