Nobelprijs voor de Vrede ook voor de gemeente Westerlo

Foto: Kerknet

Nobelprijs voor de Vrede ook voor de gemeente Westerlo

Print
Westerlo - President Juan Manuel Santos van Colombia kreeg begin oktober de Nobelprijs voor de Vrede voor het vredesakkoord tussen zijn regering en de rebellenbeweging FARC. Op 8 december 2006 ging onze gemeente een partnerschap aan met de Vredesgemeenschap van San José de Apartado. Sindsdien vertegenwoordigt Westerlo de Vredesgemeenschap bij het aanklagen van talloze grove schendingen van de mensenrechten tegen deze gemeenschap. En in die zin is de Nobelprijs voor de Vrede ook voor een stukje voor onze gemeente.

Aan het gemeentehuis van Westerlo staat een monumentje. De stenen symboliseren de mensen die sinds 8 december 2006 in San José vermoord zijn. Ondertussen zijn ook heel wat andere gemeenten en de provincie Antwerpen een bondgenootschap aangegaan met deze Vredesgemeenschap.

Germán Graciano en Julio Guisao, twee leiders van deze Vredesgemeenschap komen op bezoek in Westerlo om de tiende verjaardag van het Bondgenootschap met de gemeente Westerlo en de Federatie van Parochies van Herselt, Hulshout en Westerlo te vieren.

Op donderdag 8 december  - de dag zelf van de ondertekening tien jaar geleden – worden de twee vertegenwoordigers om 18.30 uur ontvangen op het gemeentehuis door het schepencollege en de pastoresploeg. Na een welkomstwoord door de burgemeester en een schets van de realisaties van het bondgenootschap door de schepen van ontwikkelingssamenwerking en de schepen voor Vrede wordt het woord gegeven aan de twee vertegenwoordigers van de vredesgemeenschap. Daarna volgt de plechtige ondertekening van een oorkonde ter herinnering aan het 10-jarig bestaan. De herdenking wordt sereen afgesloten aan het herdenkingsmonument.  

Op zondag 11 december vindt van 10 tot 13 uur een ontmoetingsdag rond vrede in Colombia plaats in zaaltje Palok in Voortkapel. De dag wordt om 12.30 uur afgesloten met een brunch. Inschrijven vóór 8 december (tel. 014 26 49 18 of susvanolmen@scarlet.be)  De inkom is gratis.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio