© Dirk Vertommen

Jonge ondernemers in aanvaring met IJslandse multinational

Kledingmerk 51 North gaat naam wijzigen na klacht

Het jonge Heistse kledingmerk 51 North Clothing kwam in aanvaring met de IJslandse multinational 66° North. De IJslanders vrezen verwarring omdat de twee namen te veel op elkaar zouden lijken. De jonge Heistenaren achter 51 North houden daarom een stockverkoop en gaan op zoek naar een nieuwe naam.

De vier grondleggers van 51 North pakten vorig jaar tijdens de kerstmarkt in Heist-op-den-Berg voor het eerst groots uit met hun nieuwe kledinglijn. Na rijp beraad vernoemden ze hun merk naar de ligging van hun thuisgemeente: 51 graden noorderbreedte. Maar al snel ondervonden ze de bikkelharde concurrentie op de kledingmarkt. Het IJslandse 66° North schakelde twee maanden na het deponeren van hun merknaam een advocatenbureau in. “Zij eisten namens hun cliënt een onmiddellijke stopzetting van onze beroepsactiviteit en een schadeclaim”, vertelt mede-oprichter Toon Wauters. “Ze menen dat er bij consumenten verwarring kan ontstaan tussen de twee merken.”

Het was pas bij het inschakelen van een eigen advocaat dat bij de vier gasten van 51 North de bom insloeg. Om verdere problemen te vermijden, organiseert 51 North een totale uitverkoop van hun stock op 17 en 18 december in kledingzaak Harlekijn op de Binnenweg in Heist-op-den-Berg. Recent geraakte nog bekend dat de zaak na veertig jaar zelf stopt.

“We hebben nog aanzienlijk wat voorraad en zijn Harlekijn erg dankbaar voor het gebruik van de ruimte. De opbrengsten van de uitverkoop investeren we in de lancering van een nieuw merk, waarschijnlijk onder de naam Fifty-One Clothing. Zo behouden we toch het idee, maar kunnen we met het ‘North’-gedeelte niet meer in de problemen komen”, stelt Wauters.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio