Gepensioneerd exportdirecteur Walter Nys (75) schrijft over jeugd in Pijpelheide

Foto: RR

Gepensioneerd exportdirecteur Walter Nys (75) schrijft over jeugd in Pijpelheide

Print
Heist-op-den-Berg - Geboren Pijpelheidenaar Walter Nys (75) legde recent de laatste hand aan zijn boek Vroeger bij ons, over zijn jeugd in het kerkdorp. “Ik probeer er ook een beeld in te schetsen van het leven in een kleine boerengemeenschap”, zegt de schrijver.

Als gepensioneerd exportdirecteur van Reynaers Aluminium heeft Walter Nys zowat de hele wereldbol afgereisd, maar een speciale plaats in zijn hart blijft gereserveerd voor zijn heimat, het Booischotse kerkdorp Pijpelheide (Heist-op-den-Berg). “Ik heb er gewoond tot ik een jaar of 15 was, de periode dat ik mens leerde worden”, zegt de auteur. “Ondertussen woon ik in Itegem, ook een deel van Heist-op-den-Berg. Pijpelheide blijft voor mij een bepaalde aantrekkingskracht uitoefenen. Het blijft een plaats waar ik nog steeds met plezier naar terugkeer.”

Het boek van Nys begint vlak na de Tweede Wereldoorlog en stopt in de jaren 60. “Na die periode is er veel veranderd in het dorp. We was een kleine boerengemeenschap. Ook de kerk speelde een centrale rol. De mensen verdienden de kost niet meer als kleine boeren. Ze moesten steeds meer buiten het dorp gaan werken, naar de koolmijnen, de dokken, of grote fabrieken. Zo sijpelde de ‘nieuwe wereld’ stilaan in de gemeenschap binnen.”

In het boek komen talrijke anekdotes en verhalen aan bod van mensen die kleur en betekenis gaven aan het dagelijks leven in het dorp. Vroeger bij ons is beschikbaar bij de auteur zelf en kost 20 euro. walter.nys1@telenet.be of 0498.10.47.77

Lees het hele verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen - Editie Mechelen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio