© RR

Politie klist bestuurders zonder geldige rijbewijzen

De lokale politie Mechelen-Willebroek nam het voorbije weekend 846 ademtests af tijdens controles op de Battelse- en Liersesteenweg en de Ter Doncklaan in Mechelen en op de Dendermondsesteenweg in Willebroek. Er werd ook gecontroleerd op snelheid en drugs in het verkeer.

Kristof Van Rompaey

In totaal testten 65 bestuurders positief: 56 wegens strafbare alcoholopname, 6 wegens drugs in het verkeer en 3 wegens strafbare alcoholopname én drugs in het verkeer. 23 bestuurders reden te snel en krijgen hiervoor een proces-verbaal. Daarnaast konden verschillende bestuurders bij controle geen geldig rijbewijs voorleggen.

Een bestuurster van 24 jaar weigerde op de Liersesteenweg het bevel tot stoppen. Onmiddellijk werd zij nagereden door een interceptieploeg. De betrokenne zette zich snel aan de kant, maar agenten konden nog net vaststellen hoe de vrouw naar achteren in het voertuig kroop, terwijl de passagier rechts vooraan achter het stuur ging zitten. Bij controle bleek dat de vrouw geen houder was van enig rijbewijs. Zij zal hiervoor gedagvaard worden voor de politierechtbank, net als wegens het weigeren van een bevel van een bevoegd persoon.

Dertien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Een bestuurder bleek een motorfiets te besturen, terwijl hij slechts houder is van een rijbewijs voor een bromfiets klasse B. De man legde ook een positieve speekseltest af voor cannabis. Nog een bestuurder testte positief voor cannabis, en had zijn rijbewijs niet op zak. Dit bleek bij de politierechtbank te liggen. De betrokkene bestuurde een voertuig tijdens een periode van verval van het recht tot sturen. Hiervoor heeft de wetgever zware boetes voorzien. Het voertuig ging ter plaatse aan de wielklem voor een periode van 15 dagen.

In normale omstandigheden zou het rijbewijs van nog een bestuurder eveneens onmiddellijk ingetrokken zijn. Hij reed onder invloed van cannabis, maar bleek eveneens niet over enig rijbewijs te beschikken. Het voertuig werd aan een wielklem gelegd voor 12 uur. De betrokkene zal eveneens gedagvaard worden voor de politierechtbank. Ook hiervoor voorziet de wetgever zware boetes.

Vierentwintig bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor 6 uur. Eén onder hen is officieel gedomicilieerd in Frankrijk en diende onmiddellijk 1.200 euro cash te betalen. Zevenentwintig bestuurders leverden hun rijbewijs in voor 3 uur. Eén daarvan kon niet voldoende blazen voor een geldige ademanalyse, waarop een dokter werd gevorderd voor een bloedproef. Eén bestuurder is officieel gedomicilieerd in Marokko. Hij mocht onmiddellijk 170 euro cash betalen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio