Belgerinkel lokt experimentele muzikanten uit hun 'kot'

Print

Foto: Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg - De leerlingen experimentele muziek van de gemeentelijke academie Muziek-Woord-Dans gaven zaterdag, tijdens de Dag van de Academies, op een unieke manier de aftrap van de actie Met Belgerinkel naar de Winkel. Aan het Torengebouw op de Oude Godstraat legden ze het geluid van tientallen fietsbellen vast. Die opnames verwerken ze de komende weken tot muzikale composities.

De gemeente neemt dit jaar al voor de tiende keer deel aan de actie die verplaatsingen met de fiets promoot. Het initiatief wordt gecoördineerd door de dienst Lokale Economie, met ondersteuning van de Bond Beter Leefmilieu, Unizo en de Gezinsbond. Maar om een inmiddels gekende activiteit nog eens op een originele manier in de kijker te plaatsen, werd samen met de academie naar een unieke manier gezocht om het startmoment op te luisteren.

"De leerlingen gaan de komende weken elk aan de slag met een eigen compositie op basis van de gemaakte opnames", legt leerkracht Barbara Buchowiec uit. "De resultaten daarvan worden voorgesteld tijdens het slotmoment van de actie. Maar ze brainstormen ook samen over een ingekorte versie. Een soort radiovriendelijke jingle, want ons doel is om dat resultaat op de lokale radio te krijgen."

Zowel passanten die hun fietsbel lieten registreren als de experimentele muzikanten zelf beleefden zichtbaar het nodige plezier aan de opnames. "Ik vind het belangrijk om met deze richting naar buiten te komen, en de experimentele muziek, die anders toch wat afschrikt, toegankelijk te maken voor het grote publiek. Maar al te vaak blijven deze creatievelingen met hun ei zitten op een zolderkamertje of in een repetitiekelder", gaat Buchowiec voort.

Wie tijdens de Belgerinkel-actie met de fiets, of te voet, gaat winkelen, krijgt daarvoor een lot van de deelnemende handelaar in de plaats. Deelnemers kunnen zich daarmee online registreren voor de nationale tombola. Bijkomend kunnen de loten gedeponeerd worden in een van de spaardozen. Het prijzenpakket in Heist bestaat dit jaar uit een fiets, fietszakken, bons van de deelnemende handelaars en bons van cultuurcentrum, bibliotheek, zwembad en toerisme. De gemeente voorziet een budget van 3.000 euro voor promotiemateriaal, de gemeentelijke prijzen en de organisatie van de prijsuitreiking. Die vindt eind juni plaats bij CC Zwaneberg.

 

 

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio