© Patrick Hattori

Na politiecontrole dreigt sluiting voor massagesalon

De zorgen van waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA) rond de opening van het Thais massagesalon vlakbij de Grote Markt in Mechelen blijken niet ongegrond. De politie stelde er vrijdagavond een aantal inbreuken vast. Zo ontbrak het onder meer aan de nodige vergunningen. De zaakvoerder van het massagesalon zit verveeld met de opschudding. “We waren er ons oprecht niet van bewust dat er speciale vergunningen nodig waren voor de opening van onze zaak”, zegt hij.

Kristof Van Rompaey, Sven Van Haezendonck

De opening van de nieuwe zaak op de Steenweg, Thai massage, kwam voor Eerste schepen en waarnemend burgemeester Marc Hendrickx als een donderslag bij heldere hemel. "We waren helemaal niet op de hoogte van de komst van deze zaak. Zoals we al vermoedden, konden er bij het bezoek van de politie geen vergunningen worden voorgelegd", vertelt hij. "Ook voor de publiciteit die er ophangt, werden geen vergunningen afgeleverd. Bovendien blijkt het pand op de inventaris van bouwkundig erfgoed te staan, wat betekent dat je er sowieso niet zomaar mag doen wat je wil. Volgens mij zijn de activiteiten die er nu plaatsvinden hiermee niet compatibel."

Bij het bezoek van de politie werden eveneens drie dames geïdentificeerd die voor hen geen onbekenden zijn. “De zaakvoerder kwam niet ter plaatse, maar liet verstaan dat hij niet op de hoogte was van de nood aan de nodige vergunningen”, stelt Hendrickx nog. “Ook hij zou gekend zijn bij de politie.”

De Eerste schepen vermoedt dat maandag tot sluiting van de zaak wordt overgegaan. “Bij de terugkomst van onze burgemeester zal hij de zaak meteen bekijken, samen met de korpschef en de dienst Economie", weet Hendrickx nog. "Het betreft hier een strikte procedure, die nauwgezet moet gevolgd worden."

“We waren er ons oprecht niet van bewust"

De zaakvoerder van het Thaise massagesalon op de Steenweg, die voorlopig liever anoniem wil blijven, zit verveeld met de opschudding die de opening van zijn nieuwe zaak teweeg bracht.

“We waren er ons oprecht niet van bewust dat er speciale vergunningen nodig waren voor de opening van onze zaak”, vertelt hij. “Ik begrijp best dat Thaise massagesalons een bepaalde naam hebben, maar ik benadruk dat er bij ons geen enkele erotische bijbedoeling in het spel is. We bieden enkel traditionele Thaise massages aan, waar onze klanten op af komen om te genieten en te ontspannen. Niets meer, niets minder. We zijn voor onze opening trouwens in overleg gegaan met een aantal buren. Daarop hoorden we alleen maar positieve reacties."

Daarnaast benadrukt de zaakvoerder dat hij zich nooit aan ernstige misdrijven heeft schuldig gemaakt. “Daarom verbaast het mij dat ik zogenaamd bekend sta bij de politie”, vertelt hij. “Ook de drie dames waarover wordt gesproken, waren perfect volgens de regels ingeschreven als personeel. Onze werknemers volgden bovendien een opleiding aan de Thaise massagesschool, dus ze doen alles volgens de traditionele regels van de kunst. Tot slot waren heel wat van onze klanten tot nu toe al vrouwen, wat toch aantoont dat er misschien wat vroeg conclusies werden getrokken. Nu lijkt het alsof het bestuur al beslist heeft dat onze zaak moet sluiten, maar ik hoop maandag toch nog op een positief overleg met de stad.”

Eerste schepen verontrust over Thais massagesalon

© Patrick Hattori

In het centrum van Mechelen, vlakbij de Grote Markt, is deze week een Thais massagesalon geopend. En dat baart waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA) zorgen. Hij heeft een onderzoek bevolen.

Thai massage heet de nieuwe zaak op de Steenweg, aan de voet van het standbeeld van Margareta van Oostenrijk. Het is zeker niet het eerste massagesalon dat in de Dijlestad de deuren opent. Maar dat het gebeurt in het kernwinkelgebied pal tussen een wijnbar en een bakkerij in, is opmerkelijk te noemen. Dat was vrijdag al te merken toen toevallige passanten lachend foto’s maakten van het massagesalon in het pand waar tot kort een ijsjeszaak was gevestigd.

Ook eerste schepen Marc Hendrickx, waarnemend burgemeester en schepen van Jurdische zaken, weet niet goed wat hij ervan moet denken. Hij heeft vrijdag een onderzoek bevolen naar het salon. “Ik had net een van mijn kostuums naar de stomerij gebracht toen ik donderdagavond de zaak toevallig opmerkte. Ik was stomverbaasd, want de komst van zo’n salon was mij absoluut niet bekend”, zegt Hendrickx.

"Geen aanvraag gebeurd"

Toen de schepen vrijdagmorgen bij enkele bevoegde stadsdiensten naar de zaak informeerde, bleken die evenmin op de hoogte te zijn. “Noch op de dienst economie, nog bij de politie wist iemand van iets. Dat betekent dat er op geen enkele manier een aanvraag is gedaan is voor deze zaak, wat toch merkwaardig is”, vertelt Marc Hendrickx.

Als waarnemend burgemeester heeft hij de lokale politie Mechelen-Willebroek opdracht gegeven om in de zaak aan de Steenweg een controle uit te voeren. “Ik wil hiermee niet de moraalridder uithangen. Maar zo’n zaak vestigen in de onmiddellijke buurt van heel wat scholen en in de hotspot van ons toeristisch centrum, dat vind ik er toch over”, stelt de eerste schepen. Marc Hendrickx meent ook dat voor zulk een zaak wel degelijk een vergunning nodig is. “Dit lijkt mij een illegale situatie”, zegt hij nog.

Politie beperkt zich meestal tot advies

Woordvoerder Dirk Van de Sande van de lokale politie geeft aan dat het werk van de politie voor de opening van een nieuwe zaak zich doorgaans beperkt tot een advies. “Het is de stad die een beleid uitzet en bepaalt waar welke handelszaken toegelaten zijn. Wij geven enkel advies”, legt de hoofdinspecteur uit. De zaakvoerder van Thai Massage was vrijdag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Na politiecontrole dreigt sluiting voor Thais massagesalon

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio