Bijen zoemen op dak van cc Zwaneberg

Foto: GVA

Bijen zoemen op dak van cc Zwaneberg

Print
Heist-op-den-Berg - Vier bijenkasten hebben voortaan een vaste stek op het dak van cc Zwaneberg. Het cultuurcentrum wil zo een duurzaam voorbeeld stellen en wijst bezoekers meteen ook op het belang van een gezonde bijenpopulatie.

“Enkele jaren geleden herformuleerden we de missie van het cc. We hechtten daarbij veel belang aan duurzaamheid, meestal vanuit het culturele veld”, vertelt directeur Jan Bourgeois. “Maar de duurzame initiatieven hoeven niet per definitie aan cultuur gekoppeld te zijn. Zo kreeg het idee van de bijenkasten iets meer dan een jaar geleden vorm. Het wordt stilaan een trend in grotere steden. Ook bedrijven en particulieren plaatsen steeds vaker insectenhotels of bijenkasten.”

Enerzijds wil het cc met het initiatief een concrete bijdrage leveren aan een beter milieu, maar ook het sensibiliseren van de inmiddels ruim 150.000 bezoekers speelt een belangrijke rol.

“De bijenpopulatie staat sterk onder druk, zeker in het centrum”, gaat Bourgeois voort. “Daarom lanceren we een oproep aan buurtbewoners om bij de aanplanting van hun balkon, terras of tuin ook rekening te houden met een voedzame aanplanting voor bijen en om het gebruik van pesticiden zo veel mogelijk te vermijden.”

Voor de uitvoering kan het cc rekenen op de expertise van imkers Leo Hoefkens en Roger Wynants. Als alles naar wens verloopt, hopen zij dit bijenseizoen nog de eerste honing binnen te halen. Van zodra die beschikbaar is, wil het cc het eindresultaat gebruiken om verder te sensibiliseren.

“Het is een magnifiek initiatief”, vertelt Hoefkens. “We zijn beiden lid van de Heistse imkervereniging en natuurlijk grijpen wij graag de kans om de mensen te wijzen op het onmiskenbare belang van een gezonde bijenpopulatie.” Daarnaast kon het cc ook rekenen op de hulp van Grégory De Weyer, Brent Dubin, Thibaud Dumont, Jari Peeters, Jordy ­Vandeputte, Senna Verschaeren en Rias Jordens. De leerlingen van de afdeling Hout van het Sint-Lambertusinstituut bouwden twee van de vier kasten van het cc. “Het is een echt  millimeterwerk. De leerlingen hebben dat schitterend gedaan”, geeft ­Hoefkens nog mee.

Bezoekers van het Theatercafé hoeven zich volgens Bourgeois allerminst zorgen te maken over bijenoverlast op het terras aan het cc. “De kasten staan aan de achterzijde van het gebouw. Bovendien worden bijen niet verleid door ijsjes of zoete dranken. Dat trekt vooral andere insecten aan – waaronder wespen – maar zeker geen bijen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio