Heemkring organiseert 20ste stambomendag

Print
Putte / Heist-op-den-Berg - Tijdens de twintigste stambomendag van Heemkring Die Swane, die zondag plaatsvindt in cc Zwaneberg, kunnen geïnteresseerden onder deskundige begeleiding in hun familiegeschiedenis duiken.

Jan Peeters van Heemkring Die Swane geraakte ruim dertig jaar geleden gefascineerd door genealogie, ofwel stamboomonderzoek. Doorheen de jaren kwam hij al heel wat te weten over zijn familiegeschiedenis, maar uitgezocht is hij nog lang niet. “Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis in het algemeen”, vertelt hij. “Daardoor ging ik me ook afvragen wat mijn eigen voorouders zoal meemaakten. Aan mijn moeders kant geraakte ik terug tot ergens in de zeventiende eeuw. Mijn moeder heet Van Tricht, een familie die oorspronkelijk uit Eindhoven afkomstig is. Aan vaders kant liep ik, door een verdwenen parochieregister, voorlopig ergens vast in de achttiende eeuw, omwille van een verloren parochieregister in Putte.”

Onderweg ontdekte Peeters al heel wat interessante verhalen, wat hem alleen maar motiveert om nog verder te zoeken. “Zo weet ik ondertussen bijvoorbeeld dat ik via moeders kant een nazaat ben Jan Fransiscus Mariën, ook wel ‘Sus Moré’ genoemd. Hij was een van de kopstukken van een geduchte bende uit Pijpelheide, toen nog een onherbergzaam gebied. Uiteindelijk werd hij in 1796 doodgeschoten na een confrontatie met de gendarmen. In de streek zijn er tientallen mensen die Sus in hun stamboom hebben, maar weinigen weten dat.”

Wie door dit soort geschiedkundige anekdotes gefascineerd geraakt, is op de stamboomdag aan het juiste adres. “Wie al tot voor de Eerste Wereldoorlog terug geraakt door eens te babbelen met zijn of haar eigen familie,kunnen we zeker helpen om de volgende stap in de zoektocht te zetten”, stelt Peeters. “Maar het valt op hoe weinig mensen iets lijken te weten over hun eigen voorouders. Sommigen kennen zelfs de familienamen van hun eigen grootmoeders niet.”  

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio