© KVRO

Putse schoorsteenveger organiseert geleide rondleidingen naar Normandië

Puttenaar Eddy Liekens bestudeert al jarenlang nauwgezet de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Sinds dit jaar wendt hij zijn haast encyclopedische kennis aan om met D-Day Express geleide uitstappen te organiseren naar Normandië.

Kristof Van Rompaey

Zijn klanten kennen Eddy Liekens vooral als goedgemutste schoorsteenveger, maar al van kinds af is de Puttenaar ook gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In zijn thuisgemeente stond hij met enkele kompanen mee aan de wieg van Kamp 44, de vriendenkring van Putse WO II-verzamelaars, die er de voorbije jaren geregeld voor unieke openluchttentoonstellingen zorgden. Ze wisten ook de geschiedenis van Frank Klepper te ontrafelen, de enige Amerikaan die ooit op Puts grondgebied sneuvelde.

Dit voorjaar hakte Liekens de knoop door en begon geleide uitstappen naar Normandië te organiseren, waar de beslissende invasie van de geallieerden startte op 6 juni 1944. “De algemene oorlogsgeschiedenis van Normandië is voor de meesten goed gekend”, vertelt hij. “Daarom zochten we bewust naar ware, en verifieerbare, verhalen en anekdotes die je ergens anders niet gauw tegenkomt. Zo staan we bijvoorbeeld stil bij de geschiedenis van een gesneuvelde Engelsman die samen met zijn hond begraven ligt, of brengen we een bezoek aan het graf van een gevreesde Duitse tankbemanning. Die unieke histories maken het verschil.”

Praktisch

015.75.74.74

Lees het hele verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen - Editie Mechelen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio