© Kristof Van Rompaey

Vakbonden voeren symbolische actie bij MSD Heist Operations

Vakbonden ACV en ABVV voerden maandag een symbolische actie aan de ingang van het farmaceutisch bedrijf MSD Heist Operations. Zij zijn niet tevreden over de manier waarop het sociaal overleg wordt gevoerd.

Kristof Van Rompaey

Tweejaarlijks buigen vakbonden en directie zich over de collectieve arbeidsovereenkomst, maar de partijen geraken het voorlopig niet eens over de loonopslag van 400 arbeiders. De vakbonden pleitten voor een stijging van 80 cent per uur, maar struikelden over de tegenvoorstellen van de directie. "Bij het laatste voorstel is er alleen sprake van een stijging van de maaltijdcheques van 3,5 euro per gewerkte dag. Ook de anciënniteitspremie zou alleen nog mogelijk zijn op 25 en 35 jaar dienst. Over loonopslag werd niet gesproken", vertelt Paul Schoeters van het ACV. "We hopen nu dus op een serieuze manier te onderhandelen. Anders kunnen we niet uitsluiten dat er hardere acties volgen."

De vakbonden kozen een weloverwogen moment uit voor hun symbolische actie. Het werk werd niet neergelegd, maar net op maandag vond er wel een viering plaats om het personeel te bedanken voor het behalen van een aantal doelstellingen die in 2010 werden vooropgesteld. Daarom kreeg de Heistse site van MSD maandag ook bezoek van een kaderlid van het senior management van moederbedrijf Merck.

“Het is niet per se realistisch om te verwachten dat er na twee onderhandelingssessies al een akkoord op tafel ligt”, vindt financieel directeur Bart Schouteden. “In andere bedrijven duurt dat vaak maanden. Maar vanuit de directie willen wij natuurlijk zo snel mogelijk een akkoord vinden. Daarvoor moet wel aan tafel gezeten worden. Onderhandelingen worden niet buiten in de wind en de regen gevoerd." In principe stond dinsdag een nieuwe onderhandelingsronde gepland, maar inmiddels raakte bekend dat die niet zal plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio