Tour in Antwerpen

© Dirk Vertommen

“Na doortocht meteen richting Frankrijk”

Uitbater Luc Van den Eynde van café Nieuwendyck uit Itegem verhuist speciaal voor de doortocht van de Tour de France enkele kilometers verder, naar de Mechelsesteenweg in Heist. Vlakbij de N10, en bovendien op de sluitingsdag van het café, opent hij er een tijdelijk Tourcafé.

“Al jaren trekken we tijdens de zomer met het gezin en vrienden richting Frankrijk om er de Tour van dichtbij te volgen”, vertelt Luc Van den Eynde, de wielergekke uitbater van Café Nieuwendyck. “Het feit dat het evenement nu op enkele kilometers passeert, konden we dus onmogelijk zomaar voorbij laten gaan. Ik doe dit helemaal niet voor de opbrengst, maar uit liefde voor de Tour. We willen in de eerste plaats de Franse sfeer naar Heist halen, met een barbecue en een drankje. Het weer lijkt ons alvast gunstig.”

Voor het Tourcafé mag Van den Eynde gebruik maken van de oprit van de familie Hendrickx uit Heist. Tijdens het evenement kan de uitbater beroep doen op de hulp van zijn echtgenote en zijn twee zonen. Ook Geert Heylen, een goede vriend, stak mee de handen uit de mouwen. Zijn schoonouders verleenden de locatie. Inmiddels is het huis rijkelijk versierd en prijken er ook drie fietsen in de kleuren van de leiderstruien aan de gevel. Bij de doortocht van de renners zal ook een uit de kluiten gewassen fiets van twee op drie meter aanwezig zijn. Maar voor de organisator stopt het Tour-verhaal niet na maandag. “Dinsdag vertrekken we met een aantal mensen nog richting Frankrijk om de Tour er een midweek lang te volgen.”