Dubbelexpo sensibiliseert rond dovencultuur en Vlaamse gebarentaal

Foto: Joren De Weerdt

Dubbelexpo sensibiliseert rond dovencultuur en Vlaamse gebarentaal

Print
Heist-op-den-Berg - Wat betekent het om doof te zijn? Het is moeilijk voor te stellen voor iemand die wel over al zijn, of haar, zintuigen beschikt. Daarom vestigen de Heistse Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten, de gemeentelijke Bibliotheek, vzw Inclusief H en vzw FEVLADO-Diversus de aandacht op de dovencultuur en de Vlaamse gebarentaal (VGT) met de dubbeltentoonstelling Handsculpturen/Mijn naam is 65.

Op aangeven van leerkracht Eef Anthonissen gingen tachtig leerlingen van de Heistse Academie aan de slag met de vingerspelling uit de Vlaamse gebarentaal. “Het vormgeven van handen is een vast onderdeel van ons curriculum”, legt ze uit. “Maar ik vond dat we er best eens wat meer mee konden doen.”

Ook Annemie Anthonissen, de zus van Eef, zette haar schouders meteen mee onder het initiatief. Zij is voorzitster van de Heistse vzw Inclusief H, een vereniging waar personen met een handicap het woord nemen. “We gingen op zoek naar een geschikte partner om het project mee vorm te geven”, legt ze uit. “Zo kwamen we terecht bij FEVLADO-Diversus, de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties. Zij trekken momenteel rond met de tentoonstelling Mijn Naam is 65, een expo rond naamgeving in de Vlaamse dovengemeenschap. Samen met Handsculpturen van de academie, groeide het concept zo uit tot een dubbeltentoonstelling.”

Het toeval wil dat Paul De Weerdt, de man die zijn gezicht én zijn naamgebaar ontleent aan de FEVLADO-Diversus-tentoonstelling Mijn naam is 65, eveneens een Heistenaar is. “Via FEVLADO-Diversus kwamen we uiteindelijk toch terug bij een Heistenaar terecht. Puur toeval”, vertelt Annemie. Paul De Weerdt is een van de belangrijke trekkers van de dovengemeenschap in de Kempen en is ook de huidige voorzitter van de Belgische Dovensportbond. In maart trok hij nog met een delegatie naar de Winter Deaflympics in Rusland. Ook zijn echtgenote en hun twee zonen, Danny en Kristof, zijn doof. Maar de familie liet zich allerminst beperken door hun situatie.

Minister van Cultuur Sven Gatz opent de vernissage van de dubbelexpo maandag om 18u stipt in de polyvalente zaal van de hoofdbibliotheek. Vanaf dinsdag 12 mei tot en met zaterdag 30 mei is de tentoonstelling daar vrij te bezichtigen.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - Editie Mechelen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio