© Patrick Hattori

Mechelaar met Congolese roots wint Artist Award 2015

Kunstenaar David Katshiunga, een jonge Mechelaar met Congolese roots, mocht dinsdag de Artist Award 2015 van het Afrika Filmfestival in ontvangst nemen in het Filmhuis van Mechelen.

Kristof Van Rompaey

Het Afrika Filmfestival viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Om de nodige aandacht te genereren voor Belgische artiesten van Afrikaanse origine, riep het festival enkele jaren geleden de Artist Award in het leven.

De jonge schilder en grafisch ontwerper David Katshiunga woont al sinds zijn zesde in België. Hij viel bij de jury op door zijn unieke stijl. Leuven is normaal de gaststad van het Afrika Filmfestival, maar omdat David Katshiunga een jonge Mechelaar met Congolese roots is, vond de overhandiging van zijn prijs uitzonderlijk plaats in het Filmhuis van Mechelen, al jarenlang een vaste vertoningsplaats van het Afrika Filmfestival. “Hij maakt uiterst pakkende schilderijen, die de kijker toch een gevoel van hoop weten te geven. Zijn eerste solo-expositie, Feelings, was dan ook meteen succesvol”, klinkt het.

De artiest was wat overdonderd door zijn overwinning. “Ik werd genomineerd door Manon Janssen, waarvoor ik haar zeer dankbaar ben”, legt hij uit. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zou winnen. Twee jaar geleden durfde ik amper met mijn kunst naar buiten te komen.” Nog tot het einde van het jaar zijn er een aantal werken van de artiest te bewonderen in het Elewijt Center. David werkt ook aan een nieuwe reeks, The New Religion.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio