Studenten geneeskunde volgen interactieve lessen in Psychiatrisch Ziekenhuis

Print

Foto: Kristof Van Rompaey

Duffel - Een honderdtal studenten geneeskunde uit het eerste masterjaar van de Universiteit Antwerpen (UA) waren de voorbije dagen voor het eerst te gast in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Duffel. Tijdens een aantal interactieve lessen kwamen de studenten in contact met de patiënten, een ervaring die op velen een onuitwisbare indruk achterliet.

De specialisatie psychiatrie is niet hip. Per jaar kiest maar vijf procent van de geneeskundestudenten voor die afstudeerrichting. Met een aantal interactieve lessen en workshops hopen de Universiteit Antwerpen en het Psychiatrisch Ziekenhuis van Duffel een positief beeld te scheppen over het vakgebied. “Er is nood aan jong bloed in de sector”, bevestigt professor Bernard Sabbe, die de opleidingsmodule coördineert. “Maar jammer genoeg behoort het niet tot de populairste disciplines, integendeel zelfs. Toch valt het op dat de noden steeds groter worden, en hopelijk weten steeds meer mensen ook tijdig de weg naar de gepaste zorg te vinden. Daarom is het natuurlijk wel van belang dat ook de jonge generaties mee in het verhaal stappen. Het vakgebied kan een extra duwtje in de rug dus goed gebruiken.”

Anderzijds is de praktijkervaring volgens de professor ook  een grote meerwaarde voor studenten die zich later in andere vakgebieden bekwamen. “Ook huisartsen, en zelfs chirurgen, komen tijdens hun carrière in contact met mensen met een psychische kwetsbaarheid”, gaat hij verder. “Door de studenten in de praktijk onder te dompelen, willen we de psychiatrische zorg losmaken van de stigma’s die erover bestaan.”

Als afsluiter werden de studenten woensdag nog getrakteerd op de film Verloren jaren van regisseur Bas Labruyère. “Tijdens mijn opleiding regie in Amsterdam kwam ik in een psychose terecht. Vijf jaar verkeerde ik in die toestand, en ik sloot me volledig af van de buitenwereld. De film brengt mijn persoonlijk verhaal. Het maken van de film was voor mij een belangrijk stuk van het verwerkingsproces”, vertelt Labruyère.

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - Editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio