© Kristof Van Rompaey

“Ecologisch alternatief voor prikkeldraad”

In provinciaal groendomein De Averegten gingen bezoekers zaterdag aan de slag met leg- en vlechthagen, ofwel “natuurlijke prikkeldraad”: cultuurhistorische elementen met een grote ecologische waarde.

Kristof Van Rompaey

Medewerker Frederik Nijman van het provinciaal groendomein De Averegten nam zaterdag een aantal geïnteresseerden mee op sleeptouw in de buurt van de bioboerderij op de Langendijk in Hallaar (Heist-op-den-Berg). De techniek van het hagen leggen en vlechten gaat al duizenden jaren mee, maar toen aan het eind van de negentiende eeuw de prikkeldraad zijn intrede deed, verdwenen meteen ook de typische gevlochten hagen uit het zicht. Vele diersoorten geraakten hierdoor hun leefgebied kwijt.

De techniek van het leggen en vlechten werd zaterdag gedemonstreerd op een meidoornhaag. “Het zorgt voor een mooie, gezonde heg. Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar. "Verder is het vooral een ecologische manier om een weiland af te spannen. We hopen dan ook dat het voorbeeld in de toekomst nog meer zal opgevolgd worden, en dat dit soort waardevolle beplanting steeds vaker opnieuw zichtbaar zal worden.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio