Itegemnaar versiert straat met zestig zelfgemaakte kerststallen

Foto: Joren De Weerdt

Itegemnaar versiert straat met zestig zelfgemaakte kerststallen

Print
Heist-op-den-Berg - Na twee decennia zijn Itegemnaars mogelijk al gewend aan de zestig kerststalletjes die jaarlijks de Rozenstraat en de Leliestraat sieren, maar toch weten de creaties van bezieler Karel Laureys (73) jaarlijks heel wat geïnteresseerden, ook uit het buitenland, te lokken. Dit jaar voegde hij een uitzonderlijke WO I-kerststal aan de collectie toe.

Met de regelmaat van de klok stromen er rond de kerstperiode bussen met geïnteresseerden toe die de kerststalletjes van Karel Laureys van dichtbij willen bekijken. De liefde voor de kerstperiode draagt hij al van kinds af aan mee. “Toen ik tien jaar was, heb ik mijn eerste kerststalletje gebouwd. Dat heb ik nog altijd en is ook nog bij mij te bezichtigen”, vertelt hij. “In totaal heb ik er zo'n zes- à zevenhonderd gemaakt: Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, zowat overal zijn mijn creaties terug te vinden. Ook al heeft elk land zijn eigen kersttradities, toch zijn buitenlanders vaak gecharmeerd door mijn handgemaakte Kempense kerststalletjes. Het is eens iets anders.”

Dit jaar bouwde Laureys een nieuwe stal in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Toen ik een jaar of acht was, droeg ik het gedicht ‘Kerstmis aan de IJzer’ voor. Het gaat over een soldaat die eenzaam de wacht houdt op kerstavond. Hij droomt van thuis en van Kerstmis, ziet belletjes rinkelen en hoort engelen zingen. Het verhaal is me altijd bijgebleven. Op dat thema heb ik dan de kerststal gebaseerd. Er zit onder andere een loopgracht en een wachtpost in verwerkt. De soldaat heb ik zelf geboetseerd.”

 

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio