© Marc Aerts

Voor het eerst in twee maanden weer vooruitgang in dossier onbestuurbaarheid

Gouverneur Cathy Berx krijgt opnieuw opdracht tot bemiddeling

Vlaams minister voor Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft provinciegouverneur Cathy Berx de opdracht gegeven om voor een tweede keer te bemiddelen in Putte. Open Vld en N-VA lieten kort daarvoor nog weten dat ze niet aanwezig zullen zijn op de gemeenteraad van donderdag. Beide partijen vonden dat een reactie op de tweede vaststelling van de onbestuurbaarheid te lang achterwege bleef.

Kristof Van Rompaey

Dinsdag in de late namiddag geraakte uiteindelijk bekend dat er dan toch een tweede bemiddelingsopdracht volgt. Eerste schepen Jeroen De Cuyper (N-VA) vernam het nieuws ’s avonds zelf nog maar net via het internet. “Voorlopig hebben we nog geen officiële bevestiging gekregen, maar we wisten wel dat de termijn van de gouverneur om de klacht van burgemeester De Veuster tegen de tweede onbestuurbaarheid te behandelen, er bijna opzat. Verder vinden wij dit uiteraard een goede zaak: gezien er al ruim een half jaar een pasklare oplossing klaarligt, kan de procedure nu in principe snel gaan.”

Wat de gemeenteraad van donderdag betreft, zal N-VA zich allicht houden aan de afspraak met Open Vld om niet op te dagen. “We blijven bij ons punt”, benadrukt De Cuyper. “Met onze afwezigheid wilden we vooral een signaal geven aan CD&V: we verzoeken hen nogmaals om dit juridische en administratieve getouwtrek stop te zetten.”

Ook burgemeester Chris De Veuster (CD&V) vernam het nieuws over de tweede bemiddelingsronde via de media. Haar partij zal hierover communiceren van zodra het nieuws officieel bevestigd wordt en de fractie de kans krijgt om alles genuanceerd te overlopen. In het niet opdagen van Open Vld en N-VA op de gemeenteraad ziet De Veuster dan weer een achterliggende beweegreden van N-VA om de jaarrekening, die in principe donderdag behandeld zou worden, niet mee goed te hoeven keuren. “Ik betreur de houding van N-VA ten sterkste”, benadrukt ze. “De gevolgen van het niet opdagen zijn ernstig: een niet goedgekeurde jaarrekening blokkeert de dagelijkse werking volledig.”

“Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen dat we geen meerjarenplan meer zouden bespreken met CD&V”, klinkt het bij De Cuyper. “Maar door nu niet op te dagen, maken we geen brokken, als we het werk ten minste zo snel mogelijk kunnen hervatten met de ploeg die in de gemeenteraad de democratische meerderheid heeft.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio