Betoverende Kerstrun trekt door Zoersel

Print

Kerstrun Zoersel. Foto: kma

Zoersel - 38 prachtig versierde tractoren trokken zaterdagavond tijdens de Kerstrun van de Landelijke Gilde door Zoersel. De familie Van den Langenbergh, alias de Bende van de Platte Wagen, viel onderweg in panne, maar die pech verhinderde niet dat ze toch nog tot winnaar werd uitgeroepen door de jury.

Op het Kermisplein in Zoersel stond een massa volk te kijken, en ook bij het vertrek- en aankomstpunt aan de kerststal op Einhoven stonden heel veel belangstellenden langs de straat.

Onderweg had de jury op drie plaatsen postgevat om te jureren. Naast schepen van Cultuur en Sociale Zaken Katrien Schryvers stonden ook prominenten van de Landelijke Gilde langs het parcours om punten te geven. "We beoordelen niet alleen welke tractor met de meeste lichtjes getooid is, ook de originaliteit en creativiteit zijn doorslaggevend", legt Schryvers uit. "We jureren op nummer en weten niet om wie het gaat, om de neutraliteit te garanderen." Ook vijftig mensen uit het publiek gaven punten.

Dit jaar ging de overwinning naar de Bende van de Platte wagen, met de draaiende kerststal. De makers - de familie Van den Langenbergh uit Zoersel - had onderweg de alternator kapot gereden en moest op sleeptouw worden genomen door collega Jeroen Claes. Die pech verhinderde niet dat de familie Van den Langenbergh de eerste prijs won. "Wij maken alles zelf, de os en ezel hebben we van oude truien gemaakt", zegt de laureaat. "Onderweg kregen we tegenslag. Maar zelfs in tegenslag kan je geluk hebben!" Ook bij de vorige edities pakte de familie al eens de eerste plaats en ereplaatsen.   

Wim Eyskens uit Westmalle werd knap tweede met zijn ronddraaiende sneeuwman. Wekenlang laste en knutselde hij 's avonds in de garage aan zijn constructie, zelfs tot na middernacht. Derde werd Stan Smits uit Zoersel, de meest verlichte tractor met vooraan een wiegende constructie. Er waren zelfs deelnemers uit Mol en Sint-Katelijne-Waver.

Volgend jaar in 2018 is Zoersel Dorp in de Kijker van Landelijke Gilde, met tal van socio-culturele activiteiten. De Landelijke Gilden van Zoersel en Halle en het hele verenigingsleven van de drie deelgemeenten gaan dan samen activiteiten organiseren en pikken hun wagen aan Dorp in de Kijker.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio