Adopt a Staff heeft de handen vol omdat veel asielen 'powerdogs' weigeren en ze vaak in verkeerde gezinnen terecht komen

Adoptiewandeling met misbegrepen rassen

Print

Rocky werd op kerstavond vorig jaar in penibele omstandigheden opgehaald. Foto: kma

Zoersel - De vzw Adopt a Staff organiseerde zaterdag in Zoersel een wandeling met staffordshires en andere 'powerdogs', die allemaal een nieuwe, geschikte baas zoeken.

Shana Mintjens uit Sint-Antonius zet zich in voor Adopt a Staff, een vereniging die Amerikaanse staffordshire terriers, aanverwante kruisingen en andere ‘powerhonden ‘ zoals Amerikaanse bully’s en rottweilers tracht te herplaatsen.”Wij doen geen opvang in pleeggezinnen”, vertelt Mintjens. “Hetgeen we wel doen, is actief op zoek gaan naar nieuwe, geschikte baasjes voor staffordshires die weg moeten uit hun gezin. We bieden ook gedragstherapie aan via hondentrainers en dieetvoedingsadvies, want door onaangepaste voeding lopen veel van die powerdogs er als bijzettafeltjes bij. We laten ze ook castreren en steriliseren.”

Omdat staffordshire terriërs en aanverwante rassen in de meeste dierenasielen geweigerd worden, zitten de eigenaars die niet langer voor hun hond wensen te zorgen, vaak met de handen in het haar. “Soms krijgen we tot zeven telefoontjes per dag, zelfs ’s nachts! Het gaat vaak om mensen die hun hond dringend kwijt willen omdat hun gezinssituatie veranderd is, ze uit hun huurhuis moeten of ze hun hond niet meer de baas kunnen.”

Shana Mintjens noemt staffordshire terriërs en aanverwante rassen “de misbegrepen honden.” Ze hebben beweging nodig en een kordate eigenaar. “Je kan ook niet zomaar staffords laten losrennen op een hondenweide. Ze zijn heel erg mensgericht, maar spijtig genoeg ook vaak heel intolerant ten opzichte van andere honden. Zo halen ze de kranten Daar moet je rekening mee houden”, legt Shana uit.

Twaalf te adopteren honden werden ’s middags bij hun eigenaar opgehaald voor een wandeling van Sint-Antonius naar het park van Halle. Onderweg konden potentiële nieuwe baasjes kennismaken met de dieren. Alle honden die een nieuwe mand zochten, droegen een sjaaltje. “Niemand krijgt vanavond al een hond mee naar huis”, vertelt Shana. “Als het klikt, doen wij nog een huisbezoek, kennismaking en begeleiding.”

Onderweg werd de asse uitgestrooid van een tien weken oude staffordshirepup die Adopt a Staff spijtig genoeg moest laten inslapen. “Dat doen wij normaal nooit, maar in dit geval konden we niet anders”, vertelt Mintjens. “Het dier werd op Facebook aangeboden. Hij had een gespleten gehemelte, maar had er zogezegd geen last van. Het beestje bleek niet te kunnen eten. Al zijn voeding liep langs zijn neus weg. De dierenarts stond machteloos. Hij was tien weken en woog slechts vier kilo.”

Ook Rocky (9) was van de partij. Adopt a Staff ging hem vorig jaar op kerstavond ophalen. “Hij zat in een garage omdat hij stonk van de huidwondes als gevolg van allergieën. Via dieetvoeding konden we zijn toestand verbeteren. Rocky zit nu in Veeweyde in Turnhout, waar hij gelukkig is en zijn leven lang mag blijven. Hij vraagt niet zo veel individuele affectie. Zolang hij zijn wandeling krijgt, is Rocky tevreden. Wij sponsoren zijn dieetvoeding. Momenteel krijgt hij paard en eend.”

 www.adoptastaff.com

(kma)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio