Pulle krijgt cultuurhuis

De oude pastorie. Foto: kma

Pulle krijgt cultuurhuis

Print
Zandhoven - De gemeente roept de Pulse verenigingen op om ideeën te geven rond de invulling van het oud gemeentehuis en de pastorie. Het is de bedoeling dat er een cultuurhuis komt. De heraanleg van de tuin start al. De gemeente vraagt input van de verenigingen. Alle suggesties zijn welkom.

De pastorie in de Dorpsstraat - eigendom van de gemeente - staat leeg sinds de pensionering van pastoor Marcel Van Peer. Sommige Pulse verenigingen maken wel nog gebruik van het gebouw. Woensdag hield de gemeente Zandhoven in De Griffel een consultatieronde voor alle verenigingen. Zelfs het oudercomité en de supportersclub van Lierse waren aanwezig.

Zij mogen nu input geven hoe er van het oud gemeentehuis -  en bij uitbreiding de naastliggende pastorie- een cultuurhuis kan worden gemaakt voor heel Zandhoven. Pulle kreeg niet toevallig de titel 'cultuurdorp' in het masterplan. Het voormalig gemeentehuis biedt mogelijkheden om aan de achterzijde een uitbouw te realiseren. Bij de pastorie is dit moeilijker, omdat daarachter nog een oud pittoresk gebouw met onder meer een bakhuis ligt, dat de gemeente en de inwoners absoluut bewaard willen zien. De grootste verbouwing zal dus vooral aan het gemeentehuis gebeuren.

“Het cultuurhuis dat wij beogen wordt zeker geen tweede Griffel”, benadrukt schepen Rudy Willems (CD&V). “Zo komen er geen cafetaria, keuken, feest- en vergaderzalen. We denken meer aan een theater- en concertzaal, waar bijvoorbeeld in de toekomst ook een filiaal van de tekenacademie zou kunnen komen. Iedereen mag nu ideeën spuien. Voor de grote concerten hebben we De Populier, maar een kleinere cultuurzaal hebben we nog niet.”

Mocht er een toneelruimte komen, dan zou dat ook een alternatief voor de oude Pulse parochiezaal kunnen zijn. Het is de bedoeling dat de toegang tussen de oude pastorie en het oud gemeentehuis komt via de Dorpsstraat.  

De pastorietuin wordt in het voorjaar al heraangelegd, met een rustplek en speelhoek achter de pastorie, en achteraan tegen de Pastoriestraat een natuurpodium voor optredens. "Momenteel hebben we er al Kneuterrock en de tuinconcerten van de harmonie, maar dit zou uitgebreid kunnen worden", zegt schepen Willems. "Evenwel zonder de buurt te storen, dus we willen zeker geen late luidruchtige optredens."  (kma)

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio