Viersel herdenkt Groote Oorlog in kerk

Print

De tentoonstelling in Viersel. Foto: kma

Zandhoven - De kerk van Viersel, waarvan de toren in 1914 gedynamiteerd werd, vormde het voorbije weekend het décor voor een expo rond de Groote Oorlog. Wie alles gemist heeft, krijgt nog een herkansing.

De Werkgroep de Groote Oorlog en de cultuurdienst zorgen sinds 2014 elk jaar voor een tentoonstelling in een deelgemeente naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Volgend jaar in 2018 wordt het slotakkoord in Zandhoven gegeven, maar dit jaar is Viersel aan zet.

Bezoekers werden in de kerk verwelkomd met tafelbier van Piedbœuf en blokjes kaas en kop, om direct in een nostalgische sfeer te verzeilen. De dames van de KVLV zorgden voor de bediening. Dat tafelbier was ook symbolisch, omdat het brouwen van bier in de oorlog verboden werd.

Zaterdag kwamen er zo’n 170 bezoekers en ook zondag was het druk. “Alleen al het eerste uur kwamen er 57 mensen”, zegt Stefanie Van Egdom van de cultuurdienst.

Een deel van de tentoonstelling ging over vrouwen in oorlogstijd.  Pieter Van Roosendael, Gerda Cabus en Rit Vinck hadden persoonlijke verhalen van Vierselnaars ingelezen. Ook de Bende van Nauwelaerts en Paul Van Ostaijen, die begin vorige eeuw in hotel De Scheepvaart in Viersel verbleef, kregen aandacht.

Achttien Vierselse mannen vertrokken naar het front in de Eerste Wereldoorlog. Jacques van de Werve, August Vervoort en Alfons Van den Eynde sneuvelden. Van de Werve helemaal aan het begin in 1914, Alfons Vervoort op een zucht van wapenstilstand. 

De kerktoren mocht beklommen worden, hetgeen Bea (68) en haar broer Charel Thys (78) nog vlot presteerden, net als Louis Mampay (82). “Onze grootvader Karel Lenaerts heeft aan de IJzer gevochten”, zeggen Bea en Charel. “Hij heeft er achteraf nooit over willen vertellen. In 1954 is hij gestoven van slechte longen. Van het gas in de loopgraven, zegden de mensen toen.”

Louis Mampay herinnert zich hoe de Eerste Wereldoorlog zich ook in de Tweede Wereldoorlog nog liet voelen. “Jozef Toch uit de Veerstraat had in de Eerste Wereldoorlog gevochten en verstopte tijdens de Tweede Wereldoorlog twee joden. Hij werd verraden en samen met die joden weggevoerd. Jozef stierf.” “Ik heb dat wegvoeren als kind met mijn eigen ogen zien gebeuren”, knikt Charel Thys. “Oorlog is iets vies.” 

Op 1 november is de expo nog te zien in de kerk en op 11 november vanaf 12u in De Populier. Het is zeker een aanrader.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio