"Een au pair verrijkt je gezin"

Nadine met Aide, Michaela, Carolina, Tatum en Sheldene. Foto: mia uydens

Ook Vlaamse middenklasse leert mogelijkheid meer en meer kennen

"Een au pair verrijkt je gezin"

Print
Zoersel / Schilde - Een kleine drie jaar geleden startte Nadine Muijres Baruch (39), geïnspireerd door haar eigen positieve ervaringen, met Au Pair Office. Dit jaar hielp ze al ruim vijftig Vlaamse gastgezinnen aan een kindermeisje.

Reclamebladen puilen uit van zoekertjes voor babysitters. Op de duur loopt die rekening ook op. Meer en meer gezinnen kiezen voor een inwonende buitenlandse au pair. Een oplossing die al kan vanaf 450 euro per maand. Au Pair Office uit Zoersel, een bemiddelingsbureau, plaatst gemiddeld vijftig meisjes per jaar in een gastgezin, maar Nadine denkt dat het de komende jaren zal verdubbelen. In de eerste helft van 2017 plaatste ze al dubbel zo veel meisjes als in heel 2016.

“We komen hier uit een grootoudercultuur waarbij oma's en opa's op de kinderen passen. Maar kinderen hebben net als hun ouders steeds drukkere agenda's. Naar de muziekschool, naar de zwemles: voor veel grootouders is dat wegbrengen allemaal wat te veel. Vroeger dacht men dat je welgesteld moest zijn om je een au pair te veroorloven, terwijl nu ook de middenklasse de mogelijkheid van een au pair volop ontdekt. Ook voor je eigen gezin én je kinderen is het een culturele verrijking.”

Nadine en haar man hebben zelf vier kinderen. “Momenteel hebben we geen au pair meer, maar toen wij in de Verenigde Staten woonden en erna bijvoorbeeld wel. We vormden een gezin waar het eten altijd stipt om 18u op tafel kwam. Van onze Zuid-Afrikaanse en Tsjechische au pairs leerden we dat het allemaal wat meer relaxed en mellow kon. Onze kinderen kunnen goeiemorgen zeggen in zes talen. Dat is toch geweldig?”

De Belgisch wetgeving rond au pairs wijkt een beetje af van de Europese. In de meeste Europese landen mag een au pair tot 30 jaar oud zijn, in ons land mag je maar au pair zijn tot het jaar waarin je 26 wordt. Een au pair mag in België twintig uur per week werken, in Nederland is dat dertig uur. Au pairs mogen alle kindgerelateerde activiteiten doen en licht huishoudelijk werk. Ze mogen zes dagen per week taken vervullen, met een maximum van vier uur per dag. Een au pair blijft voor een jaar in het gastgezin. Ze hebben een eigen slaapkamer. Sommigen eten samen met het gezin, anderen koken zelf hun potje, naargelang de voorkeuren. Het is verplicht om de au pair de mogelijkheid te geven een taalcursus te volgen en een verzekering voor de au pair af te sluiten.

“Veel gezinnen verwachten dat de au pair een 'instant-mama' is, maar alles moet in de juiste balans worden gebracht”, legt Nadine uit. “In zo'n geval kan het agentschap een belangrijk klankbord zijn, zowel voor de meisjes als voor de gezinnen. De gastgezinnen en au pairs hebben altijd eerst meerdere Skype-contacten om te zien of het klikt. Soms zit het goed, soms is het 'een match made in heaven'.”

Gisteren lunchten we met Michaela (24), Sheldene (22) en Tatum (19) uit Zuid-Afrika en met Carolina (23) en Aide (19) uit Mexico. Ze werken in gastgezinnen in Schilde, Kapellen en Mechelen. Tatum redde zelfs al haar 2-jarig oppaskindje uit het zwembad tijdens een tuinfeest met buren. “Ze noemen me een held, maar ik deed gewoon wat juist voelde”, lacht ze. Tatum wil later misschien aan de Antwerpse Mode Academie gaan studeren. Aide kijkt er al naar uit om volgende zomer naar Tomorrowland te gaan en Carolina is al een fan van het Belgisch herfstweer. "Ik kom uit Mexico, bij ons is het zo bloedheet dat je vaak niks kan doen. Ik ben eind augustus hier aangekomen en hou van die zachte temperaturen. Hopelijk valt er deze winter wat sneeuw in België."

Au Pair Office, 03.331.87.28,

www.aupairoffice.com

kristin matthyssen ¦

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio