Kleuters Sint-Ludgardis eventjes allemaal appelboer

Print

Appelpret om domein Vigna. Foto: mia uydens

Schilde / Wijnegem - De tweede kleuterklassen van openluchtschool Sint-Ludgardis uit Schilde beleefden vrijdag een topdag in de boomgaard van domein Vigna in Wijnegem. Ze mochten zelf appels plukken, laten persen en proeven.

De vroegere limonadefabriek Vigna in Wijnegem vormt de thuisbasis van Guy en Rita Somers, bekend van industriebouwbedrijf Frisomat. Naast een wijngaard plantte Guy Somers ook een hoogstamboomgaard met oude appelrassen aan naast de vijver. Het is een tuin van Eden, en de thuis ook van kleinzoon Émile Ceusters (4). Hij woont in een bijhuis op het domein van zijn 'titi' en 'bompapa'.

“We hebben elf kleinkinderen”, vertelt Rita Somers. “Émile is de zoon van onze dochter. Elke ochtend komt hij eventjes binnen om hallo te zeggen voor hij naar school vertrekt. Mijn man zet dan altijd zijn glaasje met bio-appelsap uit onze eigen boomgaard klaar. 'Vergeet uw aperitiefke niet', zegt Guy dan tegen Émile voordat hij vertrekt.”

Al voor het derde jaar op rij nodigen Rita en Guy Somers de tweede kleuterklassen van Sint-Ludgardis Schilde uit om appelen te komen plukken en het persproces te volgen. “Onze dochter Inge geeft zelf les in het vierde leerjaar van Sint-Ludgardis. Onze Émile zit bij juffrouw Hilde Gijsels, echt een geweldige kleuteronderwijzeres”, zegt Rita als ze de kindjes staat op te wachten.

Eerst mogen de kinderen appelen van de takken trekken. Een regenworm in een appel is vijf minuten later al de ster van de boomgaard. “We leren over fruit aan de hand van het kinderboek Rupsje Nooitgenoeg”, zegt Juf Hilde. “We gaan ook zelf appelmoes maken in de klas.”

Door de voorjaarsvorst hangen er minder appelen in de Vigna-gaard dan vorig jaar. “In 2016 hadden we 7 ton, goed voor 1.200 kartonnen brikken van drie liter sap. Dit jaar stevenen we af op 5 ton appelen”, zegt Rita.

Net als zijn bompapa vindt Émile de fruitpluk geweldig. “Vorig jaar ging hij appelboer worden”, lacht zijn titi. De kinderen mogen zelfs met een hoogtewerker eventjes hoog tussen de takken plukken, om daarna met hun emmers in de laadbak van een tractor richting de Persmobiel te rijden. Proeven hoort er natuurlijk ook bij. Bij het vertrek moet juf Hilde per se een rotte appel meenemen. “De kinderen willen dat ik die in de klas opensnijd om te zien of er een pier in zit.”

“Amai, da's lekker”, straalt een kindje na haar sapje. “Da's mijn beste avontuur ooit!” “Wij houden een avonturenboek in de klas bij”, knipoogt juf Hilde.

kristin matthyssen ¦

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio