Wijnkenners onder de indruk van eerste witte wijnen Oud Conynsbergh

Wijnliefhebbers kunnen zondag 3 september tijdens het eerste Wijnfeest van Oud Conynsbergh aan de molen van Boechou voor het eerst een glas witte wijn 'made in Boechout' degusteren.

Kristin Matthyssen

Wijnkenners waren op de proeftasting gisteren zeer lovend.

Vier jaar geleden plantten acht vrienden in Boechout de eerste ranken aan. Intussen is wijndomein Oud Conynsbergh al zeven hectaren groot, met 28.000 wijnranken. De plannen voor 2018 voorzien een aanplanting van nog duizend nieuwe ranken. In 2019 komen daar nog enkele hectaren bij, en dat allemaal in Boechout. Het doel is om binnen tien jaar aan 20 hectaren met 80.000 wijnranken te zitten.

Dat de Tafel van Acht zoals de initiatiefnemers zich noemen vrijdag al hun eerste witte wijn konden presenteren, is volgens kenners straf. Niet alleen het verzorgen en snoeien van de wijnranken doen ze zelf, ook voor het verwerken volgden vier leden van de Tafel van Acht een opleiding tot wijnbouwer bij wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes. Hij adviseerde hen ook om de Auxerrois-druiven, een Noord-Franse soort die goed gedijt in het Belgisch klimaat, op twee verschillende manieren te verwerken.

“Tweederde van de wijn werd heel technisch gemaakt, waarbij de gistcultuur eerst steriel werd gemaakt en nadien gist werd toegevoegd”, legt Van Rennes uit. “Eenderde, de Auxerrois Cuvée Natuur, is gemaakt met de natuurlijke gistpopulaties uit de wijngaard. Er zitten misschien wel achttien verschillende soorten gisten in. Dat zorgt voor een heel complexe smaak. De gewone Auxerrois met toegevoegde gist is iets toegankelijker.”

“In totaal konden we 1.686 flessen bottelen”, zegt Lode Van den Brande, een van de trekkers van Oud Conynsbergh. Wij verwachten dat na het Wijnfeest van zondag al duizend flessen leeggedronken gaan zijn. Een glas kost zondag 5 euro. Lokale restaurants zoals De Schone van Boskoop, wijnbar Baràbas en Jacqueline. krijgen de kans om flessen aan te kopen. Om echt flessen aan consumenten te gaan verkopen is onze eerste oogst nog wat te beperkt.”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio