Karine die lacune in outplacementwetgeving blootlegde overleden

Print
Karine die lacune in outplacementwetgeving blootlegde overleden

Karine overleed vrijdag in het ziekenhuis van Lier. Foto: joren de weerdt

Ranst - Karine Bastens (52), de vrouw uit Emblem (Ranst) die vorige week nog moedig getuigde over de vier weken ontslagvergoeding die ze misliep door een lacune in de outplacementwetgeving, is vrijdag overleden in het ziekenhuis van Lier.

Karine vocht tegen uitgezaaide borstkanker. Omdat het bedrijf waar ze al op haar veertiende begon te werken sloot, kreeg ze onlangs haar ontslag. Ze moest evenwel vier weken ontslagvergoeding laten vallen, omdat ze als 45-plusser wettelijk gezien nog outplacementbegeleiding voor sollicitatietraining voor haar heractivering op de arbeidsmarkt moest volgen, en die kosten mag de werkgever van de ontslagvergoeding aftrekken. Voor bepaalde categorieën worden uitzonderingen gemaakt, maar niet voor zwaar zieken zoals Karine.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageerde snel en liet weten dat hij een wetswijziging gaat voorbereiden. Maar omdat die nieuwe wet voor Karine te laat zou komen, zou het kabinet contact opnemen met de voormalige werkgever van Karine om die vier weken ontslagvergoeding die de werkgever toch niet in haar outplacement moet investeren, alsnog door te betalen.

"Karine was sterk vermagerd. Maandag werd in overleg beslist om haar in het ziekenhuis te laten opnemen om weer aan te sterken", vertelt haar man Gert. "Karine heeft tot het einde haar vechtlust behouden. Ze wilde dat de de dokter haar nog iets gaf om aan te sterken, maar toen de arts ons apart wou spreken wist ik hoe laat het was. Ze was eigenlijk al stervende. De familie heeft nog afscheid kunnen nemen. Vrijdagavond is ze dan zachtjes ingeslapen."

"Blijven vechten"

"Het kabinet van Kris Peeters liet deze week nog schriftelijk weten dat het een wetswijziging voorbereidt zodat dergelijke schrijnende situaties zich niet meer kunnen herhalen", zegt Gert. "Voor Karine komt het te laat. Het kabinet heeft de voorbije week telefonisch contact proberen te leggen met haar ex-werkgever, maar is daar nog niet in geslaagd. Ter nagedachtenis van Karine ga ik er toch nog voor blijven vechten, want het is iets dat onze dochter Kim (17) toekomt. Haar moeder had hier recht op."

Thuis kreeg Karine niet veel reacties op haar getuigenis omdat ze niet meer buiten kon komen. "Maar in het ziekenhuis hebben veel mensen nog gezegd tegen haar dat ze dat heel goed gedaan had."

  

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio