© kma

"Er is een informatievergadering, maar we mogen het precies niet weten"

Heel wat buurtbewoners blijken nog niet op de hoogte van de geplande bouw van twee windturbines langs het Albertkanaal in Viersel. Een pas opgericht actiecomité verspreidt daarom dit weekend 2.000 brieven met de oproep om de infovergadering, die dinsdag op initiatief van de gemeente in de raadzaal van het gemeentehuis plaatsvindt, bij te wonen.

Kristin Matthyssen

“U bent niet op de hoogte gebracht dat windturbines met een hoogte van 160 meter (de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is 'slechts' 123 meter hoog) dicht in uw omgeving worden gezet”, stelt het Comité Rust in Zandhoven/Massenhoven/Viersel/Pulle in zijn brief, die in de brievenbussen van 2.000 buurtbewoners worden gedropt. Momenteel loopt een openbaar onderzoek voor de bouw van een windturbine in Bisschoppenbos en Waterschap naast het Albertkanaal. De eerste in het grensgebied Massenhoven-Viersel achter Eurobeton, de tweede naast de brug van het kanaal in Viersel.

Het comité hekelt dat de gemeente enkel inwoners in een straal van 100 meter schriftelijk op de hoogte bracht van de aanvraag en wil ook wijzen op het feit dat er op dinsdag 13 juni om 19u in het gemeentehuis een infovergadering is, waarover volgens hen niet duidelijk is gecommuniceerd.

“Los van het feit of je voor of tegen de windturbines bent: de impact is zo groot dat meer mensen dan de ongeveer vier gezinnen die geïnformeerd werden, dat mogen weten. Mensen in de Venstraat aan de overzijde van het kanaal vallen uit de lucht. Er zou burgerparticipatie mogelijk zijn in de windturbines, maar dan moeten de burgers het wel weten. Deze communicatiestrategie doet toch vragen rijzen", aldus het comité.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) wijst erop dat niet de gemeente, maar W-Kracht aanvrager is. “Het is wettelijk zo bepaald dat mensen in een straal van 100 meter geïnformeerd moeten worden. Niet de gemeente, maar Ruimte Vlaanderen levert de vergunning af, wij verlenen enkel advies. Wij hebben als gemeente zelf trouwens deze informatievergadering - die niet verplicht was - aangevraagd.”

De keuze om de aanvraag en de infovergadering enkel via een link op de gemeentelijke Facebookpagina te zetten, gebeurde bewust, om geen eindeloze polemiek bij de reacties te krijgen. Op de website staat het bericht over de aanvraag links onder de hoofding bekendmakingen.

Inschrijven voor de infovergadering van 13 juni om 19u in gemeentehuis via milieu@zandhoven.be of 03.410.16.39Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio