Bijen weer op koolzaadreis vertrokken

Print

De imkers van De Bij Hoort Erbij in de koolzaadvelden nabij Charleroi. Foto: PH

Zandhoven - Zaterdagochtend om vijf uur vertrokken 86 bijenkasten van de Zandhovense bijenbond De Bij hoort Erbij weer op jaarlijkse koolzaadreis. De vereniging slaagde erin om een volledige vrachtwagen met oplegger te vullen met enkel en alleen bijenkasten van de Zandhovense imkersbond.

"Vrijdagavond werden alle kasten verzameld ter hoogte van de Bogaerevelden, om op zaterdagochtend op te laden en te vertrekken richting Charleroi", zegt imker Pieter Helsen. "We zijn een week vroeger vertrokken ten op zichte van vorige jaren, vooral omwille van het mooie weer van de laatste weken. Het koolzaad begint nu mooi in bloei te komen. Onze vereniging gaat reeds jaren in de streek onder Charleroi op zoek naar de mooiste koolzaadvelden en heeft een goede relatie opgebouwd met de lokale boeren daar.

Het is een win-win voor beide partijen. De bijen zorgen voor extra bestuiving van de gewassen wat een meeropbrengst biedt voor de boer en de imkers oogsten (hopelijk) vele kilo’s koolzaadhoning. Bij de verkenning van voorbije week bleek dat het hoog nodig was om te vertrekken."

Een bijenkast weegt tussen 35 en 60 kg bij vertrek en daar komt gemiddeld 25 kg honing bij de komende 4 weken. Met uitschieters tot 40 kg honing.

Bijenbond De Bij Hoort Erbij is de laatste jaren ook een beetje verjongd. Met imkers in bijna alle leeftijdscategoriën, van twintigers tot kloeke negentigers die allemaal meehelpen is het een leuke club om in te vertoeven.

De koolzaadhoning zal binnen enkele weken weer te koop zijn bij de lokale imkers in de verschillende deelgemeenten.

U kan alle info over de Zandhovense bijenbond vinden op de vernieuwde website : http://www.imkersbondzandhoven.be

 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio