Concrete plannen voor windturbines en zonnepanelen op dak LRV-ruiterhal en sporthal

Energiecoöperatieve Zonnewind is nu écht een feit

Print

De oprichters van REScoop Zonnewind vlak na de ondertekening van de akte. Foto: kma

Zandhoven - In het gemeentehuis van Zandhoven werd vrijdag de akte van de CVBA Zonnewind ondertekend. De energiecoöperatieve is nu écht een feit. Er zijn al concrete plannen voor windturbines en zonnepanelen.

Zonnewind is een coöperatieve die zich bezighoudt met het promoten van duurzame energie. In heel Vlaanderen zijn er al een vijftiental van deze REScoops. Vrijdag ondertekenden negentien oprichters de akte. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V), die heel blij is met het initiatief, stelde voor om dit plechtig moment in het gemeentehuis te laten plaatsvinden.

“We zijn hier anderhalf jaar geleden mee begonnen”, vertelt voorzitter Danny Gladines. “Onze werkgroepen zitten niet stil. Enkele projecten om zelf duurzame energie op te wekken zitten in een vergevorderd stadium.”

Zo vertrekt in april of mei de bouwaanvraag voor drie windturbines naast de E313 in Nederviersel (Pulle). Een windturbine kost tussen de 1,5 miljoen en 3 miljoen euro. Omdat de coöperatieve geen drie windmolens kan betalen, wordt voor de windenergie samengewerkt met Ecopower. Zonnewind fungeert hierbij als energieproducent.

Voor 100 euro kan iedereen die interesse heeft aandeelhouder worden van Zonnewind, met een maximum van 5.000 euro per persoon, omdat de coöperatieve echt van de burgers moet blijven en er geen grootaandeelhouders mogen komen. Iedereen kan zijn stem laten horen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en bij winst zal een dividend worden uitgekeerd, dat een hoger rendement zal opleveren dan wat een spaarboekje op de bank opbrengt.

Ook op het vlak van zonnepanelen zijn er concrete projecten voor zonnepanelen op de gemeentelijke sporthal en op de nieuwe ruiterhal van De Dennenruiters in Pulderbos. Mogelijk komen die op de ruiterhal er zelfs al in april. Interessant voor wie zelf geen zonnepanelen op zijn dak kan leggen en toch zijn steentje wil bijdragen voor groene energie en minder CO-uitstoot. Ook de opbrengsten van deze investeringen zullen aan de aandeelhouders van Zonnewind worden uitgekeerd. Verder wordt ook de verlichting in de sporthal vervangen door ledlicht.

“Het Oosterweeldossier heeft aangetoond dat er naar burgerinitiatieven geluisterd moet worden”, zegt burgemeester Van Hove. Vanaf het aandelenregister er is, mag iedereen aandelen kopen. Dit wordt bekendgemaakt op de website of via Facebook.

www.zonnewind.org

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio