© kma

"Sommigen komen elke dag een dagschotel eten"

Precies twintig jaar geleden startte Julia Mariën De Broodtrommel in Zandhoven. Om haar klanten te bedanken, is het er drie dagen feest.

Kristin Matthyssen

Op 12 februari 1997 startte De Broodtrommel tegenover het gemeentehuis aan de Liersebaan met vooral broodjes. Sindsdien is het van een avondgebeuren uitgegroeid tot een echte dagzaak waar op weekdagen al vanaf half acht ‘s morgens klanten klaarstaan om een koffie te komen drinken of ontbijtje te nemen. Ook de dagschotels zijn heel populair. Om 19.30u sluit De Broodtrommel. Op zaterdag blijven ze tot 14u open, zondag is sluitingsdag.

“Ik heb alles te danken aan mijn klanten”, vindt Julia zelf, die kan rekenen op medewerkers Christel, Bart, Charlotte en Els om alles draaiende te houden. “Daarom bied ik hen drie dagen - op 9, 10 en 11 februari - een cava, fruitsapje en klein dessertje zoals een chocomousse aan als bedankje. Dat verdienen ze ook. De Broodtrommel heeft lieve en trouwe klanten. Sommigen komen élke dag een dagschotel eten of verse soep halen.”

De vriendelijke bediening zal er ook wel mee te maken hebben, want in De Broodtrommel schijnt precies altijd de zon, ookal kan het er soms heel druk zijn. Julia kwam uit Vlimmeren toen ze twintig jaar geleden in Zandhoven landde. “Het was de eerste broodjeszaak in het dorp. Ik begon in te spelen op de vraag van klanten en startte met koude schotels, pasta, soepen en desserten. Door die groei, kwam er ook een uitbreiding. In 1998 kon ik het pand kopen en in 2000 was de verbouwing afgerond.”

Toen Julia begon, was de Belgisch frank nog het betaalmiddel. “Ik was van het principe dat een mens voor 100 frank goed gegeten moet kunnen hebben. Omgerekend naar de euro, zou dat nu 2,5 euro zijn, maar met de indexering bij blijf ik erbij dat 3,5 euro moet volstaan voor een lekker broodje met verse ingrediënten.”

Wij kwamen donderdag rond 14.30u in de veronderstelling dat de ‘middagspits’ voorbij zou zijn, maar dat was een misvatting. Er loopt eigenlijk constant volk binnen en buiten. “Ik kan alleen maar vaststellen dat er in Zandhoven de hele dag door wordt gegeten”, lacht Julia.

Typisch voor De Broodtrommel is de grote muurposter met de schaftende kindjes. Alles is zwart-wit, alleen de broodtrommeltjes zijn felgekleurd. Hoe Julia tegenover het nieuw masterplan in Zandhoven staat waarbij het centrum wat autoluw gemaakt zou worden? “In het begin waren wij verontrust, maar we trekken met alle middenstanders van de straat aan hetzelfde zeel en we hebben ook een heel goed gesprek met het gemeentebestuur gehad. Overdag is Zandhoven-centrum nog een heel levendig dorp.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio