Geert Van Laer verlaat N-VA en gaat als onafhankelijke zetelen

Geert Van Laer werkt aan verruiming. Foto: kma

Verrassend

Geert Van Laer verlaat N-VA en gaat als onafhankelijke zetelen

Print
Zandhoven - Geert Van Laer, een van de boegbeelden van N-VA afdeling Zandhoven, gaat als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Hij wil een draagvlak zoeken voor een nieuwe, neutrale lokale partij tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Het komt als een complete verrassing in Zandhoven, maar lokaal boegbeeld van de N-VA Geert Van Laer gaat als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. “Ik wil een nieuwe richting inslaan met een neutraal politiek project tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.”

“Het is gebeurd, ik heb een moeilijke knoop doorgehakt, een belangrijke keuze gemaakt. De start van het nieuwe jaar betekent voor mij ook de start van een nieuw traject richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2018”, schrijft Van Laer in een brief. “Het engagement gaat gewoon verder, alleen zonder politiek etiket van welke partij dan ook.”

Naar eigen zeggen merkte hij de voorbije jaren dat veel mensen zich politiek op een constructieve manier voor het beleid in hun eigen gemeente willen inzetten, maar dat ze geen politiek etiket willen. “Ze voelen zich niet aangetrokken tot een bestaande partij, maar tonen wel een grote goesting om zich lokaal te engageren, zonder een bepaald politieke kleur. Daarom wil ik nu de aanzet geven tot een nieuwe, neutrale, lokale partij. Zulke lokale partijen zie je in andere gemeenten heel goed werk verrichten. Ik ga nu verkennen of er voldoende draagvlak is in Zandhoven voor de oprichting van een nieuw politiek project. Ik heb de indruk van wel, want er zijn al vier mensen die het zien zitten. Het gezamenlijk doel is een fijne gemeente Zandhoven.”

Of hij opnieuw op de lijst voor N-VA of een andere partij zou gaan staan mocht het tegen 2018 niet lukken om met zo’n nieuwe lokale partij klaar te staan? “Nee, dat is zeker mijn bedoeling niet. Als het niet lukt, dan stop ik gewoon in 2018, en dan heb ik na tien jaar lokale politiek mijn steentje genoeg bijgedragen.”

“Verruimingsoperatie”

Geert Van Laer legt al zijn politieke mandaten binnen de N-VA neer en blijft nu zetelen als politiek onafhankelijke tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik wil de hele ploeg bedanken voor de inzet en het prachtig parcours dat we samen gereden hebben.”

Geert Van Laer was in 2009 een van de stichters van de lokale N-VA-afdeling en hij is er ook een stemmenkanon. Hij kwam zelf meer uit een CD&V-familie, maar voelde zich wel aangetrokken tot de N-VA-standpunten. Een van zijn hoofddoelen was om de absolute CD&V-meerderheid in Zandhoven te breken, om “mee te besturen met een grotere openheid.”

Of hij N-VA door zijn afscheid nu niet te hard verzwakt en zo dat oorspronkelijk doel ondermijnt? “Nee, bij N-VA Zandhoven staat een zeer bekwame ploeg in de coulissen gereed. Anders zou het in 2018 een clash tussen CD&V en N-VA worden in Zandhoven. Dat is te weinig. Nu komt er nog een extra keuze bij en hebben mensen die zich graag lokaal politiek engageren geen excuus meer om het niet te doen. Dit is een verruimingsoperatie.”

Ondernemend karakter

Van Laer was fractievoorzitter van N-VA en ook actief op nationaal vlak. Hij wil geen kritiek geven op de partij, al vindt hij het wel comfortabel om in de toekomst de volledige vrijheid te hebben bij het innemen van standpunten en had hij het soms wat moeilijk met de rechts-liberale koers die de partij is gaan varen. Hij miste soms wat de solidariteit in het verhaal. Ook privé-omstandigheden bepaalden mee zijn keuze.

Het schepencollege van Zandhoven werd al op de hoogte gebracht.

Tom Van Bergen, ondervoorzitter en woordvoerder van N-VA Zandhoven, betreurt het vertrek van Geert. “Maar wij zijn zeker niet met getrokken messen uiteengegaan, al was het nieuws een klap, want hij is de founding father van onze afdeling. Hij heeft ook gewoon een ondernemend karakter.”

kristin matthyssen

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio