Oud-acrobaat Cirque du Soleil die al sinds 2010 hier woont met Magisch Kerstcircus in Brecht

Print

Loïc Molla. Foto: mia uydens

Brecht - De meesten tellen af naar de kerstvakantie om uit te blazen, maar voor het gezin van de Zuid-Franse acrobaat-acteur Loïc Molla (34) uit Sint-Job wordt het net hard labeur. Elke dag, op sommige dagen zelfs twee keer, treden ze met hun Magisch Kerstcircus op in een tent aan de Schoolstraat in Brecht.

De Fransman, afkomstig van een plekje tussen Cannes en Nice, is niet de eerste de beste. Loïc Molla leerde zijn vak tussen 2006 en 2008 bij Cirque du Soleil in Las Vegas. Daarvoor was hij al vijf keer Frans kampioen en ook een keer Europees kampioen martial arts. Dat is krijgskunst op het allerhoogste niveau zoals kungfu en taekwando. Loïc steigert als we het woord ‘gevechtssport’ gebruiken.

“Het is geen sport, het is meer een levenshouding, er zit een hele filosofie achter”, zegt de man, die gecontacteerd werd om volgend jaar eventueel mee te spelen in een film van Jean-Claude Van Damme. Het zou niet zijn eerste acteerervaring zijn, want hij speelde al mee in films van Luc Besson, de Franse regisseur die bekend is van onder meer The Big Blue.

Ook Loïcs vrouw, de Russische draadloopster Dolana (46) die vroeger verbonden was aan het Russisch Staatscircus, treedt op in het Magisch Kerstcircus in de tent in Brecht. “Mijn gezin betekent álles voor mij. Dertien jaar geleden werd onze dochter Shanon geboren. Zeven jaar geleden kwam daar nog Calissa bij. Na haar geboorte hebben we ons in Sint-Job gevestigd, omdat dit  een centrale uitvalsbasis in Europa is. Onze dochters gaan naar school in Brasschaat. We wilden hen niet op internaat sturen en zelf met circussen blijven rondtrekken.”

Acteur-acrobaat Loïc, die ook de clownerie voor zijn rekening neemt in de show, startte circusschool Art Balance in Brecht, waar jong en oud terecht kan voor martial arts, kungfu, magie, clownerie en parcours. "Onze circusstudenten die het willen, krijgen de kans om hun kunnen te tonen tijdens ons Magisch Kerstcircus. Maar ze moeten niet. Sommige mensen worden als artiest geboren, anderen moeten het leren.”

Op 17 januari start het nieuw seizoen van de circusschool. Wie interesse heeft, kan zich zeker nog inschrijven.

Leuk: Het Magisch Kerstcircus is een familieproject. Shanon (13) en Calissa (7) treden ook al mee op. “Onze dochters zijn vooral gespecialiseerd in snelle kostuumwissels.”  Loïc toont een filmpje waarin de meisjes in een nanoseconde compleet van outfit veranderen. Zeker magisch om te zien. Ook gezinshond Cesar treedt op. Het hondje denkt namelijk soms van zichzelf dat het een leeuw is. Het circus wijkt af van het traditionele, omdat het ook een vorm van theater is. "Dat komt waarschijnlijk door mijn achtergrond bij Cirque du Soleil", zegt Loïc. 

Zijn grootste droom is een perceel hier in de omgeving te vinden dat hij in Japanse stijl kan inrichten en waar hij kan lesgeven in martial arts. "Het zou een rustpunt kunnen worden, een zenomgeving.”

*Het Magisch Kerstcircus, tent evenemententerrein Schoolstraat in Brecht. 23 december- 8 januari, tickets vanaf 5 euro. Tent (een aerodome) biedt plaats aan 200 personen. Info op Facebook Het Magisch Kerstcircus of tel. 0474-81.46.89. Voorstelling van 23 december is uitverkocht.

Circusschool: zie Art Balance op Facebook

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio