"Via onze kring is er altijd vroedvrouw beschikbaar"

Print

Vroedvrouw Isabelle en Leny. Foto: mia uydens

Malle / Kalmthout / Brasschaat / Kapellen / Brecht / Zoersel / Wuustwezel - Door de kortere ligtijden in de materniteiten, wint de begeleiding van mama's aan huis door een vroedvrouw aan belang. Een 25-tal vroedvrouwen uit de Noorderkempen verenigde zich daarom in een kring. Dankzij hun WhatsApp-groep is er continu iemand beschikbaar.

Isabelle Brosens uit Sint-Job werkt al 24 jaar als vroedvrouw. Eerst zestien jaar in een Antwerps ziekenhuis, sinds acht jaar als zelfstandige vroedvrouw. Op 15 december vieren zo’n 25 zelfstandige vroedvrouwen in Sint-Job de eerste verjaardag van de Vroedvrouwenkring Noorderkempen. Ze komen uit de brede regio, van Kapellen over Kalmthout tot Zoersel, Brecht en Malle. “Door ons te verenigen, staat er continu iemand paraat. Uiteraard krijg je na contactname een vroedvrouw uit je eigen buurt of gemeente toegewezen. Maar mocht bijvoorbeeld een jonge mama ‘s nachts hulp nodig hebben omdat ze een borstontsteking heeft of onzeker is over iets, dan kan altijd iemand inspringen. Via ons WhatsApp-groepje vinden wij binnen de minuut iemand die kan langskomen.”

De Vroedvrouwenkring Noorderkempen heeft een goede vertrouwensrelatie opgebouwd met de ziekenhuizen uit de streek. Ook daar beseffen ze dat naast kraamzorg - komen koken thuis of de baby badje geven - de rol van zelfstandige vroedvrouwen almaar belangrijker wordt. “Pas bevallen vrouwen blijven tegenwoordig normaal nog maar drie dagen in het ziekenhuis”, vertelt Isabelle Brosens. “Maar we weten dat we hier in België naar het internationaal systeem evolueren. In Groot-Brittannië gaan mama’s na een bevalling na twee dagen naar huis, in Nederland blijven ze zelfs slechts 24 uur in de kraamkliniek."

"Op zich is dat niet onoverkomelijk, want sommige vrouwen slapen beter in hun eigen bed dan in het ziekenhuis. Maar het betekent wel dat - naast de consultaties van Kind en Gezin - de vroedvrouw nuttig kan zijn. Spijtig genoeg is onze rol in de regio te weinig bekend. Veel ouders weten niet dat een zelfstandige geconventioneerde vroedvrouw grotendeels terugbetaald wordt door de mutualiteit. Sommigen rekenen wel een kilometervergoeding aan. Het is best om al eens contact op te nemen tijdens de zwangerschap, zodat er al een eerste kennismaking is geweest voor de bevalling en er goede afspraken gemaakt kunnen worden.”

Klein en fragiel

Leny Sarief (42) uit Gooreind beviel op 1 december van een schattig meisje, Lizdiana Cinta. Lizdiana is de naam van Leny’s overleden grootmoeder, Cinta betekent ‘geschenk van de liefde’. “Het is mijn tweede kindje, want ik heb al een zoon van 19 jaar. Toen deed ik geen beroep op een vroedvrouw en het was allemaal heel erg overrompelend was toen ik thuiskwam van het ziekenhuis.”

Omdat haar nieuwe vriend nog geen kinderen had, probeerde het stel vier jaar lang om een ‘liefdesbaby’ te verwekken. “IVF hebben we niet geprobeerd, we wilden de natuur haar gang laten gaan. Maar het duurde dus heel lang. We waren de hoop al aan het opgeven. Maar kijk: zes maanden nadat ik gestopt was met roken, bleek ik zwanger te zijn!”

Lizdiana kwam twee weken te vroeg ter wereld. “Ze wou absoluut geboren worden op de verjaardag van haar papa”, vertelt Leny ontroerd. “Ze woog maar 2,39 kilo. Zelf bleef ik van 1 tot 5 december - twee dagen langer dan voorzien - in het Jan Palfijnziekenhuis. Onze baby is tot de 8ste gebleven, tot ze een gewicht van 2,49 kilo had. Omdat ze nog zo klein en fragiel was, voelde ik me wat onzeker. Daarom heeft men mij in het ziekenhuis naar de Vroedvrouwenkring Noorderkempen doorverwezen. Isabelle heeft me heel goed geholpen met de borstvoeding. Ze geeft me veel steun. Normaal komt ze elke twee tot drie dagen langs, maar mocht ik er behoefte aan hebben, dan komt ze nog extra langs.”

Isabelle meet en weegt Lizdiana en kijkt of het naveltje goed geneest. “Deze baby doet het uitstekend, ze weegt nu al 2,72 kilo. Mama’s en papa’s maken zich soms onnodig zorgen. Als hun baby niest, denken ze dat hij verkouden is, maar baby’s hebben nog geen haartjes in hun neus. Het is normaal. We proberen ook kwetsbare gezinnen te bereiken. Iedereen kan beroep doen op ons, maar de toekomstige mama’s en papa’s moeten alleen weten dat we bestaan, en aan die bekendmaking proberen we nu te werken.”

www.vroedvrouwen.be

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio