Een betere wereld begint bij jezelf, vinden de broeders en zusters

Nieuwe gemengde Odd Fellows Club Brabo Nummer 3 officieel gesticht in tempel

Print

Stichting van de Gemengde Odd Fellows Club Brabo nr 3 Foto: mia uydens

Zandhoven / Grobbendonk / Herentals - Veel wagens met Nederlandse kentekens zaterdag in de Venstraat in Massenhoven. In het vroegere Massenhof werd in aanwezigheid van de Grootloge van Nederland en België en afvaardigingen van loges uit Zierikzee, Breda en Eindhoven de gemengde Odd Fellows Club Brabo gesticht tijdens een tempelzitting die bol stond van rituelen. Mogelijk groeit de club - die op leden uit de Kempen en Antwerpen mikt - later zelf ook uit tot volwaardige loge.

De Odd Fellows Club Brabo telt bij haar stichting al zo'n twintig leden, die elkaar nu na de stichtingszitting aanspreken als broeders en zusters. Marc Goormans uit Massenhoven (vroeger Broechem) is de voorzitter, Tejo Briers uit Noorderwijk de secretaris. Vera Van den Braek zorgde zaterdag dat alles naadloos verliep.

De Odd Fellows zijn wereldwijd actief. De clubs zijn de voorportalen van de loges. Het klinkt allemaal mysterieus en alle rituelen in de tempel versterken dat beeld nog, maar iedereen was zaterdag bijzonder aanspreekbaar. Ook Ab Langereis die een hoge functie bekleedt. "Wij komen bijeen in tempels om even de problemen van de wereld buiten te laten en aan onszelf te werken. Want als je een beter mens wordt, wordt de maatschappij daar ook ineens beter van. Een betere wereld begint bij jezelf."

De gemengde Odd Fellows Club Brabo Nr 3 kreeg haar statuten. "Tempel klinkt heel deftig, maar eigenlijk is het een bezinningsruimte", leggen Marc Goormans en Tejo Briers uit. "We brengen de mensen van de buitenwereld naar binnen, houden boeiende gesprekken, afgewisseld met muziek, om de mensen de stilte te laten ervaren. Na elke zitting volgt een slotwoord om de mensen van de binnenruimte weer naar buiten te brengen."

"De stichting van een nieuwe club kan enkel plaatsvinden temidden van broers, zusters, kandidaten en gasten", legt Grootmeester Pim Bogaert uit. "Eerst volgt een tempelzitting en daarna nog een informele nazitting bij een drankje. De stichting kan enkel tijdens het officieel gedeelte plaatsvinden. Odd Fellows is bezig met geestesverruiming en verdieping. Automatisch volgt het lichaam dan ook. De Brabo Club is nu een wettige club onder de Grootloge Nederland en België."

In de voorgelezen statuten stond onder meer dat de broeders en zusters zieke moeten bezoeken, bedroefden troosten en de opvoeding van wezen moeten ondersteunen. Dat zijn allemaal nog begrippen uit de beginperiode van de Odd Fellows. Bij het plechtig overhandigen van de statuten zei iedereen luidop "Het zij zo", blijkbaar een soort credo. De drie begrippen die de broeders en zusters nastreven zijn vriendschap, liefde en waarheid. Ze proberen op die manier een grotere harmonie te bereiken. Voor de Odd Fellowsleden is er maar 1 land: onze Aarde. Maar 1 volk: de mens. Maar 1 taal: die van de liefde.

"De Odd Fellows gaat uit van het erkennen van een Oppermacht. Onze visie is dat we als denkend wezen verantwoordelijk zijn voor de maatschappij. Alles wat zich afspeelt heeft een functie. Wij komen echt samen om te werken aan onszelf. Misschien dat er uit de Odd Fellows Club Brabo Zandhoven op termijn nog een loge voortkomt."   

Schepen May Peeters nam de honneurs waar namens het gemeentebestuur van Zandhoven en hield nog een speech om de broeders en zusters te verwelkomen in de gemeente. Ook oud-burgemeester Herman Cambré van Grobbendonk woonde de stichtingszitting in de tempel bij. "Ik ben al lang bevriend met Marc Goormans", legde hij uit.

Secretaris Tejo Briers laat weten dat er op 27 februari een open zitting is waarop alle geïnteresseerden en eventuele kandidaat-broers en -zusters welkom zijn. 

Aanmelden via: secretaris.brabogroep@gmail.com

Tel. 014-26.26.25

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio