Zéér welkome gift: 7.150 euro om kamers van thuisloze meisjes op te smukken

Print

Opvoedster Hafida op de kamer van D., die haar kamer met een ander meisje deelt. Sommige meisjes hebben een eenpersoonskamer, in het beste geval met een douche. Maar modern is het allemaal niet. Foto: kma

Zandhoven / Brecht / Schilde - "Ik wil zo graag een spiegelkast”, zegt D. (17). Een andere tiener vraagt dat aan zijn ouders, maar T. woont in OC Clara Fey in Sint-Job. Dankzij een wedstrijd krijgt haar leefgroep nu 7.150 euro van het fonds BNP Parisbas Fortis.

Uit Europese cijfers blijkt dat 23% van de Belgische jongeren risico loopt op armoede en sociale uitsluiting. BNP Paribas Fortis Foundation deelt 758.000 euro uit verspreid over 68 laureaten en 9 ‘Recht uit het Hart’-projecten over heel België.

OC Clara Fey uit Sint-Jobin-’ t-Goor (Brecht) diende het project Een veilig plekje voor mezelf in. Leefgroep 14 vangt meisjes op - vaak uit kansarme gezinnen - die geen thuis meer hebben. Om hen een veilig plekje te geven waar ze zich kunnen terugtrekken, schenkt de Foundation 7.150 euro om de slaapkamers gezelliger te maken.

Hafida El Bouch is opvoedster in leefgroep 14. Als we er vrijdagmiddag op bezoek komen, heeft ze het heel druk. Een collega is ziek, er moet een complex rechtbankdossier van een meisje opgevolgd worden en een ander meisje werd net in de psychiatrie opgenomen, omdat haar veiligheid tijdens het weekend anders niet gegarandeerd kon worden.

“Momenteel hebben we dertien meisjes in onze leefgroep”, vertelt Hafida. “Ze komen uit heel de provincie, en zelfs daarbuiten. Hun leeftijden schommelen tussen de 17 en 24 jaar. Naargelang het soort erkenning dat ze hebben, mogen de meisjes hier blijven tot hun 21 of 26 jaar. Tegen dan moeten we ze klaargestoomd hebben voor een zelfstandig leven, en liefst ook voor de arbeidsmarkt, al is dat niet evident. Momenteel hebben we drie meisjes in de leefgroep die niet meer naar school gaan. Ze krijgen trajectbegeleiding.”

Kast met spiegel

Veel meisjes van leefgroep 14 blijven ook in het weekend op OC Clara Fey. Ze wonen er echt. “Het begint vaak met een plaatsing door de jeugdrechter. Mishandeling, verwaarlozing, een ouder die gestorven is: ze komen vaak uit schrijnende situaties. Hun slaapkamer is het enige plekje waar ze zich kunnen terugtrekken. Op hun leeftijd is dat heel belangrijk. Wifi hebben we niet in ons paviljoen, daarvoor moeten ze naar een ander gebouw. Veel hobby’s hebben ze niet. Sommigen zouden graag fitnessen, maar voor een fitnessabonnement is er geen geld. Daarom zijn we heel blij dat we nu 7.150 euro hebben om hun kamers gezelliger in te richten. Ik denk dat vooral extra bergruimte heel welkom is. En misschien een toffe sofa.”

D. (17) toont ons al haar handtassen die nu bovenop haar kast slingeren. Met extra bergruimte zou haar kamer minder rommelig zijn.
“Een kast met een spiegel tot op de grond: dat zou ik graag hebben”, zegt ze. T. (17) wil graag een nieuw dekbed en nieuwe muurverf.
Voor een andere tiener geen grote wensen, voor de meisjes van leefgroep 14 wel. 
 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio