© Davidsfonds

Professor Dirk Rochtus geeft lezing op uitnodiging Davidsfonds

Wordt Turkije ooit lid van de Europese Unie, wie was Atatürk en wie is Erdogan?

Davidsfonds Zandhoven heeft woensdag 14 december om 20u professor Dirk Rochtus te gast in het VTI aan de Langestraat in Zandhoven . Hij zal de situatie in Turkije op een boeiende en begrijpelijke manier analyseren. De titel van de lezing is "Turkije: tussen weifelend Europa en woelig Midden-Oosten".

Kristin Matthyssen

Hoe is Turkije de laatste jaren veranderd? Zal Turkije ooit lid worden van de Europese Unie? Of zal het land zich meer richten op het Midden-Oosten en de islamitische wereld?

Dirk Rochtus analyseert de situatie en bekijkt of het einde van het kemalistische Turkije is aangebroken.

Mustafa Kemal Atatürk maakte van Turkije een seculiere republiek. Hij schoeide de nieuwe republiek op westerse leest en voerde hervormingen door, zoals controle van de religie door de staat. Atatürk en zijn aanhangers beschouwden de politieke islam en het Koerdische nationalisme als de grote vijanden van de staat.

Vandaag eisen de Koerden zelfbeschikking op en zwaaien president Erdogan en de AKP, een religieus geïnspireerde partij, de plak in Turkije.

Prof. Dirk Rochtus doceert internationale politiek aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Als doctor in de politieke wetenschappen onderzoekt hij de politiek van Duitsland en Turkije en vraagstukken van nationalisme. Hij is voorzitter van het documentatiecentrum ADVN, dat onderzoek doet naar de Vlaamse Beweging en nationalisme.

Deelname: € 6,-/€ 9,- (met/zonder DF-cultuurkaart);

€ 6,- Personeel en leerlingen VTIMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio