© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Ik schenk mijn bos weg als ze mijn schuld kwijtschelden”

Claudio Tardo (48) uit Boechout, een invalide die twaalf jaar in een illegale stacaravan in Wuustwezel heeft gewoond, kreeg een nieuw deurwaardersexploot van 18.600 euro omdat hij zijn constructies nog niet heeft afgebroken. Hij wil zijn bos nu wegschenken aan het Vlaams Gewest of Natuurpunt in ruil voor kwijtschelding van alle vorderingen, maar dat blijkt niet evident. De man is de wanhoop nabij.

Kristin Matthyssen

Twaalf jaar lang woonde Claudio Tardo met zijn dieren in een uitgebouwde caravan in de Sorbendreef in Wuustwezel nadat hij plots zijn huurwoning in Antwerpen had moeten verlaten. De stacaravan en houten garage in bosgebied staan er al van 1985. Tardo kocht het eigendom van 1.500 vierkante meter. Meer dan 40 jaar heerste er een gedoogbeleid. Buiten wat kleine dierenhokjes breidde hij niet uit.

Nadat hij verklikt was geweest door een buur, kreeg hij de stedenbouwkundige inspectie op zijn dak. De rechter veroordeelde hem tot het betalen van 50 euro per dag, te beginnen vanaf 1 januari 2016, zolang hij de constructies niet afbreekt.

De man kreeg op zijn 39ste een herseninfarct en lijdt aan het stiff person syndroom, een ziekte van het zenuwstelsel. Als hij zijn vuist dichtknijpt en weer opent, begint zijn hand oncontroleerbaar te schudden. Als ze niet mee schudden, staan zijn vingers verkrampt. Ook zijn voeten schudden.

Bij zijn eerste afbraakpoging zakte hij dan ook door een dakplaat en brak vier ruggenwervels. “Toen ik in maart na twee maanden het revalidatiecentrum mocht verlaten, kon ik gelukkig in een huurappartementje van vrienden in Boechout terecht. In augustus kreeg ik een deurwaardersexploot van ongeveer 11.000 euro, maar nadien bleef het stil. Ik hoopte dat alles gestopt was. Maar gisteren kreeg ik plots een nieuwe brief van de deurwaarder. De dwangsom is intussen met alle bijkomende kosten opgelopen tot meer dan 18.600 euro. Ik moest naar de dokter en heb mijn hond Tina meegenomen uit schrik dat ze hem anders aanslaan.”

Foto: KMA

"Kerstman met bulldozer"

Met de steun van het Nationaal Komitee van Weekendverblijvers en Vaste bewoners vzw ging hij in beroep, maar hij verloor. “De rechter van het hof van beroep stelde voor dat ik mijn bos zou schenken aan het Agentschap Natuur en Bos van het Vlaams Gewest in ruil voor kwijtschelding van alle vorderingen. Ik stemde daar meteen mee in. Maar het Vlaams Gewest moet mijn bos niet hebben, het wil mijn geld. Maar dat is net het probleem: ik héb geen geld. Ik heb zelfs geen geld om de sloopfirma te betalen. Ik vroeg offertes aan twee afbraakfirma's. De ene vroeg 7.000 euro, de tweede wilde het voor 5.000 euro doen. Blijkbaar kost dat zo veel omdat al die afbraakmaterialen gesorteerd moeten worden.”

Veel geld

Lode Lambrechts (Nationaal Komitee Weekendverblijven) maakte nooit eerder mee dat er zo'n hoge dwangsommen worden geëist voor een caravanconstructie in overtreding. “50 euro per dag is heel veel.”

Volgens Piet Vanhoutte, afdelingshoofd van de Bouwinspectie van Ruimtelijke Ordening, kan het Vlaams Gewest niet zomaar schenkingen aanvaarden in ruil voor kwijtschelding van alle vorderingen. “Als we dit aanvaarden, moeten we ook schenkingen van vervuilde gronden aanvaarden waar zware saneringskosten op rusten.”

Natuurpunt aanvaardt wel soms schenkingen waar bouwmisdrijven op rusten en neemt de verantwoordelijkheid van het herstel in oorspronkelijke staat en betaling van de boetes over.

“Maar wij moeten steeds de afweging maken of de kosten en inspanningen opwegen tegen de natuurwaarde van de schenking”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Meestal gaat het om gronden die aansluiten op andere percelen die wij al in beheer hebben. Dat blijkt hier niet het geval. 18.600 euro is veel geld voor 1.500 vierkante meter bos.”

Wie Claudio Tardo wil helpen met afbreken, kan mailen naar TCWaf@telenet.be