© kma

© rr

© kma

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Italiaanse ijsbereider opent 'ijsuniversiteit' in Pulderbos

IJsbereiders die zich willen meten met hun concurrenten, kunnen zich inschrijven voor de Gelato World Tour. Deze wedstrijd strijkt neer in Pulderbos, waar - chill! - een 'ijsuniversiteit' opent.

Kristin Matthyssen

In de kmo-zone langs de Pulsebaan vestigde dit jaar het bedrijf Carpigiani Ambachtelijk Benelux. Carpigiani, met hoofdzetel in Bologna, is in Italië al meer dan zeventig jaar een van de kroonjuwelen op het vlak van ijsbereiding. In Europa is het bedrijf marktleider op het vlak van ambachtelijke ijsmachines en softijsmachines. Veel meester-ijsbereiders, ijssalons en restaurants gebruiken ze.

Goed nieuws voor wie zich wil bekwamen: in januari start de vestiging in Pulderbos (Zandhoven) met een Carpigiani Gelato University waar iedereen een opleiding kan volgen tot gespecialiseerd ijsbereider.

“In Bologna bestaat deze universiteit al sinds 2003. Ons doel is om aan ijsbereiding nog een extra dimensie te geven”, vertelt Stefan Beerens. “Onze eerste cursus in Pulderbos loopt van 30 januari tot 3 februari. Na het afronden kan de deelnemer zelfstandig recepten berekenen en eventueel een ijssalon starten. De hygiëne, wetgeving, grondstoffenkennis en calculatie komen aan bod. De cursisten maken ook ijstaarten en lolly’s. Op het einde van de module ontvangen ze een Carpigiani Gelato University-certificaat.”

Er zijn ook kortere opleidingen, zoals ‘van vrucht tot ijs’ of ‘van melk tot ijscreaties’. De Gelato University bestaat wereldwijd, van Japan tot de Verenigde Staten. “Momenteel zijn we volop bezig met het herinrichten van een grote ruimte in de kmo-zone. Op zich is deze locatie gunstig gelegen tussen twee snelwegen, en niet te ver van de Nederlandse grens.”

Wedstrijd

In navolging van de universiteit komt er op 14 februari een grote wedstrijd voor ijsbereiders naar Pulderbos. Voor het eerst strijkt er een Gelato World Tour, gesteund door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Economische Ontwikkeling, neer in België.

“De regione Emilia Romagna in Italië gaat in allerlei steden, van Rome tot Valencia, Melbourne, Dubai, Berlijn, Singapore en Chicago op zoek naar de beste smaken en de meest succesvolle ijsbereiders. Iedereen kan zich inschrijven. Tijdens de Gelato World Tour wordt het ijs gekeurd door een onafhankelijke en professionele jury. De drie criteria zijn de smaakcombinatie van het ijs, de structuur en de presentatie en opmaak. De winnaar mag in juli naar de Europese finale in Rimini. De wereldfinale wordt wellicht in New York gehouden.”

De deelnemers krijgen op 14 februari drie machines ter beschikking. Ze moeten zelf hun ingrediënten meebrengen en 4 tot 5 kilo ijs maken. “Het wordt tegelijk een netwerkevent.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio