© mia uydens

© mia uydens

© mia uydens

© mia uydens

1 / 4

'Oaked pub' Surcele van broer en zus mikt op gemengd publiek

"Noem het gerust een moderne bruine kroeg"

Aan de Oostmallebaan 99 in Zoersel vindt zaterdagavond de openingsreceptie plaats van het nieuw café Surcele, een unieke 'oaked pub'. Het tof project van Willem (38) Rymen en zijn zus Helga (25) heeft alles om te slagen.

Kristin Matthyssen

Alle schoolkinderen in Zoersel leerden vroeger dat 'Surcele' de oude benaming is van Zoersel, met als betekenis 'zure grond'. ­Eigenlijk heette het oude villaatje waarin het nieuwe café huist ­'Villa Heidelust', maar dat vond Helga Rymen iets te frivool klinken.

“Mijn zus en ik zijn veel samen op café geweest, en daaruit groeide de droom van een eigen praatcafé”, vertelt Willem Rymen. “Ik woon zelf al dertien jaar in dit huis. Waarom beginnen we niet ­gewoon op het gelijkvloers?, dacht ik.”

Surcele is een aanwinst voor Zoersel. Gezellig is het er zeker, met kurk tegen de muur, een ­oude cementtegelvloer en een houtkachel waarnaast het zalig vertoeven is op koude herfstavonden. Achteraan breidde Willem het gelijkvloers uit met een houten chalet, zodat de bar de titel 'oaked pub' echt wel verdient.

Er is een grote tapinstallatie met acht kranen. “Tegenwoordig is ­alles heel strak, maar dat past niet bij dit oude huis”, vindt Willem, die zelf boven Surcele blijft wonen. “We hebben veel bieren, van de Halse Tuimelaar tot de Gageleer en een glutenvrije pils, maar onze specialiteit worden geuzebieren en trappist. We bieden ook kleinere degustatieglaasjes aan, zodat ook mensen die moeten ­rijden iets kunnen proeven.”

Naast bier serveert Surcele ook biosappen en een bionade, niet-alcoholische cocktails, tapenades, croques uit het vuistje, crumble met ijs en vier kazen, waar­onder kaas van boer De Breucker uit Zoersel.

“We willen niet alleen jongeren, maar een gemengd publiek aanspreken”, vertelt Helga. “Wandelaars en fietsers mogen hier gerust hun boterhammen opeten.”

Café Surcele heeft met zijn ­kachel de gezelligheid van 't Boshuisje. Er hangt ook een bel, en wie daar aankomt heeft een tournée générale aan zijn broek. “Een moderne bruine kroeg, da's misschien nog de beste omschrijving”, vindt Willem zelf. De oude piano van Willems dochter maakt deel uit van het meubilair. “Wie weet kunnen we hier nog een jazzke laten optreden.”

Vanavond, zaterdag, is er de openingsreceptie, daarna kunt u dagelijks (met uitzondering van maandag) terecht in Surcele.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio